ZEISS PARTNEROPTIKUSOKNAK

ZEISS DuraVision BlueProtect UV

A ZEISS kék-ibolya fényt szűrő rétege.

A DuraVision® BlueProtect UV egy olyan réteg, amelyet kifejezetten olyan ügyfelek számára fejlesztettek ki, akik idejük nagy részét beltérben töltik LED-fényforrások, TV-k, monitorok vagy tabletek kijelzőinek potenciálisan káros kék és ibolya fényével körülvéve. A ZEISS szemüveglencsék kék fényt szűrő rétegei szűrik a fény bizonyos hullámhossz-tartományát, és segíthetnek enyhíteni az ügyfelek által tapasztalt szemfáradtságot, amely jellemzően a kék fénynek való kitettséggel jár.

 • Oszlassa el ügyfelei egészségügyi aggályait
 • Kimagasló szilárdság
 • Egyszerű tisztítás

Miért fontos ügyfelei számára a kék-ibolya fény?

 • 90%

  azon emberek százaléka, akik naponta három órát vagy annál többet töltenek számítógép előtt, és számítógépes látás szindrómában (CVS) szenvednek.1

 • 4.8 milliárd

  ember volt aktív internethasználó 2020 áprilisában, ami a világ népességének 59%-át teszi ki.2

 • 73%

  az amerikai felnőttek ezen százaléka használ olykor digitális eszközt tévénézés közben – egy képernyő nem elég.3

Mi a kék fény, és hogyan segíthetnek ügyfeleinek a kék fényt szűrő rétegek?

A természetes fény, azaz a napfény sokféle színt együttesen tartalmaz. A látható spektrumban a fény egyik része a kék fény. A nagyenergiájú látható fény (HEV) körülbelül egyharmadát teszi ki. A kék fény a látható fényspektrum 390 és 500 nm közötti tartományában található. A látható spektrum fénye könnyen behatol a szembe, majd a szaruhártyán és a szemlencsén keresztül a retinára jut. A kékfény-szűrő megoldások, mint például a szemüvegek kék fény ellen védő lencserétege megfelelő megoldást nyújtanak erre a problémára. A megfelelő, kék fényt szűrő réteggel ellátott szemüveglencsék viselésével a kék-ibolya fény kisebb mennyiségben juthat a szembe. A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a kék fénynek való kitettségnek vannak előnyei, a kutatók ugyanakkor megemlítették a lehetséges kapcsolódó kockázatokat is (ezt nevezik a kék fény kettősségének).

Mi a kék-ibolya fény?

Mi a kettősség elmélete?

+ A kék fény (HEV) pozitív oldala: A napközbeni expozíció segít a szervezetnek fenntartani az egészséges cirkadián ritmust. Ez a szervezet természetes alvás-ébrenlét ciklusát jelenti.

- A kék fény (HEV) negatív oldala: A retinasejtek lehetséges károsodása.

Kék-ibolya fény

Közelebbről: a kék fény pozitív és negatív oldalai

A fényspektrum 390 és 440 nm közötti tartományát tekintik a HEV-spektrum potenciálisan káros részének. Mindenütt jelen van, bár az intenzitása nagymértékben változik. Míg egy tipikus LCD számítógép-monitor fényereje 250 cd/m2, addig a tiszta kék égbolt a déli órákban 32-szer olyan fényes. A közvetlen napfény pedig ezerszer fényesebb lehet.

Tények a kék fényről
A kék fény hullámhosszát a relatív spektrális érzékenységhez viszonyítva bemutató ábra (a kék fény pozitív hatásai)

A kék fény pozitív oldala

 • A 460 nm körüli kék fény befolyásolja a melatonin termelését, ezáltal szabályozza a belső „órát” (cirkadián ritmus).
 • A kék fény (napközben) gátolja a melatonin termelődését.
 • A több kék fény csökkenti a melatonin termelését.  

Eredmény: javítja a hangulatot és fokozza az éberséget

 • A kevesebb kék fény növeli a melatonin termelését.

Az eredmény: álmosság (napközben nem ideális).

     A kék fény sejtjeinkre gyakorolt hatását szemléltető grafikon (a kék fény negatív hatásai)

     A kék fény negatív oldala

     A kék fénynek való túlzott mértékű kitettség káros lehet.
     • Egyes kutatások szerint a kék-ibolya fény a retinasejtek károsodásához és elhalásához vezethet.
      • A fényenergia elnyelése („felmelegedés”) károsíthatja a retinasejteket.
      • A retina esetleges károsodása toxikus reakciókat indíthat be.
      • A makuladegeneráció ennek egyik súlyos következménye lehet.
     • A sejtkárosodásnak ezt a fotoindukált kockázatát kékfény-veszélynek nevezik.
     Az okostelefonok nagy mennyiségű kék fényt bocsátanak ki. A képen több ember okostelefonokat néz.

     Aggódniuk kell-e ügyfeleinek amiatt, hogy gyakran vannak nagy arányban kék fényt kibocsátó beltéri fényforrások hatásának kitéve?

     A modern fényforrásoknak köszönhetően ügyfelei ma minden eddiginél több kék fénynek vannak kitéve. Az okostelefonok, LED-es világítás, televíziók, számítógép monitorok, e-olvasók és tabletek nagy mennyiségű kék fényt bocsájtanak ki. A nagy mennyiségű kék fény a digitális szemfáradtság egyik forrása.

     Kékfény-szűrő megoldások a ZEISS-től

     Kék fény ellen védő szemüveglencse-rétegek és még sok más: A ZEISS kék-ibolya fény ellen védő megoldásai.

     A ZEISS átfogó kék-ibolya fényt szűrő termékcsaládot kínál, amely megfelel a különböző fogyasztói igényeknek bel- és kültéri tevékenységekhez egyaránt. A termékcsalád a tevékenységtől függően különböző mennyiségű kék-ibolya fényt szűr.

     • DuraVision®   BlueProtect  a ZEISS-től,   kék fényt szűrő  réteg  a szemüveglencsékre,  amely részben  kiszűri a  kék-ibolya  fényt; ideális beltéri tevékenységekhez.
     • A Skylet® és a  PhotoFusion X a ZEISS-től  olyan színezett és fényre sötétedő lencsék, amelyek a kék-ibolya fény különböző intenzitását szűrik ki,  és emellett  teljes körű UV-védelmet is nyújtanak.
     • BlueGuard® a ZEISS-től: A legújabb kékfény-szűrő technológia, melynél a kék fényt szűrő tulajdonságok a lencse szerkezetébe vannak beépítve.
     DuraVision® BlueProtect a ZEISS-től

     DuraVision® BlueProtect a ZEISS-től

     A DuraVision® BlueProtect a ZEISS-től egy egyedülálló, nagy teljesítményű kék fény ellen védő szemüveglencse-réteg, amely a következőket kínálja ügyfeleinek:

     • Fokozott fényvisszaverő képesség a fény kék-ibolya spektrumában.
     • A lencsén áthaladó kék-ibolya fény szelektív gyengítése.
     • A szembe hatoló kék-ibolya fény mennyiségének csökkentése.

     A DuraVision® BlueProtect kékfény-szűrővel rendelkezik, amely a 390-440 nm közötti hullámhossztartományban gyengíti a kék fényt. Továbbra is átengedi azonban az „egészséges” kék fényt, amelyre a szervezetünknek szüksége van, ezáltal nagyobb vizuális kényelmet biztosít.

     A kék-ibolya fény szűrése mellett a ZEISS DuraVision  BlueProtect a ZEISS bevonatok valamennyi prémium tulajdonságával rendelkezik, többek között:

     • Kivételesen kemény rétegszerkezet.
     • Könnyen tisztítható lencsék a jobb látás érdekében.
     • DuraVision Platinum UV réteg a lencse hátoldalán.

     Mindig elérhető a színtelen ZEISS lencsékkel és DuraVision BlueProtect lencsékkel való kombinációban

     • UVProtect technológia

      Magasabb szintű UV-védelem, amely lehetővé teszi, hogy a színtelen ZEISS lencsék 400 nm-ig kiszűrjék a káros UV-sugarakat. Ez ugyanolyan szintű UV-védelem, mint amit a prémium kategóriás napszemüvegek is nyújtanak.

     Antireflex vs. kék fényt szűrő rétegek: Mi a különbség?

     Mind az antireflex, mind a kékfény-szűrő rétegeket az ügyfelek szemüveglencséinek felületére viszik fel, és előnyük, hogy minimalizálják a tükröződést. A kék fény ellen védő szemüveglencse-rétegek azonban további védelmet nyújtanak a kék fény ellen. Az AR-rétegek nem szűrik a kék fényt.

     Lépjen velünk kapcsolatba!

     Legyen a ZEISS partnere

     Űrlap betöltése folyamatban...

     A kapcsolatfelvételi űrlapon megadott adatokat a Carl Zeiss Vision Hungary Kft arra használja fel, hogy e-mailben vagy telefonon válaszoljon az Ön kérésére/kérdésére. Kattintson ide az adatvédelmi nyilatkozatunk elolvasásához.

     Foglaljon időpontot!

     Űrlap betöltése folyamatban...

     A kapcsolatfelvételi űrlapon megadott adatokat a Carl Zeiss Vision Hungary Kft arra használja fel, hogy e-mailben vagy telefonon válaszoljon az Ön kérésére/kérdésére. Kattintson ide az adatvédelmi nyilatkozatunk elolvasásához.

     Lépjen velünk kapcsolatba!

     Űrlap betöltése folyamatban...

     Opcionális információk

     A kapcsolatfelvételi űrlapon megadott adatokat a Carl Zeiss Vision Hungary Kft arra használja fel, hogy e-mailben vagy telefonon válaszoljon az Ön kérésére/kérdésére. Kattintson ide az adatvédelmi nyilatkozatunk elolvasásához.

     • 1

      Az USA Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Intézete szerint,https://www.downtowneyes.com/blog/eye-care/preventing-computer-vision-syndrome/

     • 2

      https://datareportal.com/reports/digital-2021-july-global-statshot

     • 3

      A Nielsen által kibocsátott legfrissebb Total Audience Report szerint,https://www.statista.com/chart/16738/second-screen-usage-while-watching-tv/