ZEISS PARTNEROPTIKUSOKNAK

ZEISS UVProtect technológia

Teljes körű UV-védelem a színtelen lencséken. Egész nap. Mindennap. Mindenkinek.

Kínáljon ügyfeleinek teljes körű UV-védelmet a  színtelen lencsékben  az egészséges szem és látás érdekében. Minden színtelen ZEISS lencse alapértelmezetten 400 nm-ig teljes körű UV-védelmet nyújt, ami a prémium napszemüvegekkel azonos szintű védelem.  

 • A lencsék 400 nm-ig szűrik az UV-sugarakat
 • Teljes körű UV-védelem a szemnek és a szemkörnyéki bőrnek
 • Kínáljon ugyanolyan szintű UV-védelmet, mint a prémium napszemüveglencsék

Miért fontos az UV-védelem a színtelen lencséknél?

 • 400 nm

  A nem ionizáló sugárzás elleni védelemmel foglalkozó nemzetközi bizottság (ICNIRP) és számos egészségügyi  szervezet  400 nm-ben határozta meg az UV-védelem szabványát.1  

 • 40%

  A nappali UV-sugárzás körülbelül 40%-a olyan hullámhossztartományban van, amelyet nem szűrnek ki teljesen az olyan anyagok, amelyeknek „100%-os UV-védelmet” tulajdonítanak, de csak 380 nm-ig szűrnek.2

 • 50%

  A 60 éves korunkig minket érő összes UV-fényhatás akár 50%-a húszéves korunk előtt éri szemünket.3

 • 20%

  Az Egészségügyi  Világszervezet  (WHO) szerint a szürkehályogos esetek nagyjából 20%-át az UV-sugárzás okozza vagy súlyosbítja.4

 • 5-10%

  A bőrrákos daganatok 5-10%-a kifejezetten a szemhéjon alakul ki.5

 • 9%

  A fogyasztók mindössze 9%-a gondolja úgy, hogy a jelenlegi lencséi 100%-os UV-védelmet nyújtanak.6

UV-sugárzás.

Az UV-sugárzás mindig jelen van – egész nap, egész évben, télen-nyáron, napsütésben és még borult időben is.  

Ezért a védelem iránti igény univerzális. Bőrük védelme érdekében ügyfelei naptejet használhatnak. Ám ha szemünk káros UV-sugarakkal szembeni védelméről van szó, korlátozottak a lehetőségeik.

Az UV-sugárzásnak való kitettség egyre növekszik.

Az emberek UV-sugárzásnak való kitettsége növekszik az ózonréteg elvékonyodása és a globális éghajlatváltozás miatt, amely befolyásolja a felszíni sugárzás szintjét. A várható élettartam növekedése és  folyamatosan  változó életmódunk miatt egyre több időt töltünk szabadidős tevékenységekkel ultraibolya-intenzív környezetben.  Ez hatással van  a szemre,  és önnek optikusként  a  szokásos  UV-védő lencserétegeken  túlmenően fokozottabb védelmet kell nyújtania ügyfelei szemének.    

Az UV-sugárzásnak való kitettség egyre növekszik.
A képen egy nő arcának közeli képe látható, a bal szemére fókuszálva.

Ügyfelei szemének egészsége túl fontos ahhoz, hogy kockáztassa.

Bár a fény életünk fontos része – a dózistól és az expozíciótól függően  –  a láthatatlan UV-sugárzás káros lehet ügyfelei egészségére és látására. Tekintve ezeket  az egészségügyi kockázatokat, teljesen észszerű igény, hogy minden nap védekezzünk ellene. Soha nem késő megelőzni a további károkat.  

A kép egy károsodott szem közeli képét mutatja, illusztrálva a szem egészségét fenyegető potenciális veszélyeket.

Az ügyfelei szemének egészségét fenyegető veszélyek.

Az UV-sugárzás szerkezeti változásokat és károsodást okozhat azokban a sejtekben, ahol elnyelődik. Különösen a szemlencse és a szaruhártya számára lehet káros az UV-sugárzás, de az UV-A sugarak egy része a retinát is elérheti, ami oxidatív stresszhez vezethet.

A szemet fenyegető potenciális veszélyek:  kúszóhályog, szaruhártya-gyulladás,  szürkehályog  és makuladegeneráció.

A kép egy károsodott szem közeli képét mutatja, illusztrálva a szemkörnyék egészségét fenyegető potenciális veszélyeket.

A szemkörnyék egészségét fenyegető veszélyek

A szemet körülvevő szövetek szintén védelmet nyújtanak. Ez a szövet a 400 nm hullámhosszú UV-sugárzás nagy részét elnyeli. 

Ügyfelei esetlegesen elváltozásokat tapasztalhatnak a szemkörnyéken: napsugárzás okozta bőröregedés, ráncok, napfoltok, bőrrák. 

Sok szemüveglencséről állítják, hogy védi a szemet az UV-sugárzástól.

Sajnos  nem minden lencse védi teljes mértékben ügyfelei szemét és a környező bőrt. A nappali UV-sugárzás körülbelül 40%-a olyan hullámhossztartományban van, amelyet nem szűrnek ki teljesen az olyan anyagok, amelyeknek 100%-os UV-védelmet tulajdonítanak. Ezek az anyagok gyakran csak 380 nm-ig szűrnek.2  

Sok szemüveglencséről állítják, hogy védi a szemet az UV-sugárzástól.
A képen látható táblázat összehasonlítja a ZEISS lencsék és más piaci szereplők által kínált UV-védelem szintjét.

Az UV-védelem szintje

Napjainkban az optikai ipar olyan lencsékkel látja el a piacot, amelyek különböző szintű UV-védelmet nyújtanak  speciális rétegek vagy más alapanyagok felhasználásával.  Ez nem egyszerűsíti annak megértését, hogy milyen szintű védelmet biztosítanak, illetve mennyi lenne szükséges.  Emiatt  a ZEISS  az UV-védelmet  minden színtelen lencséje esetében   már alapszinten is biztosítja.

Magasabb színvonal a szem egészségének védelmében

A nem ionizáló sugárzás elleni védelemmel foglalkozó nemzetközi bizottság (ICNIRP) és számos egészségügyi  szervezet  400 nm-ben határozta meg az UV-védelem szabványát. A ZEISS összehangolta lencsekínálatát, biztosítva ezen ajánlások és prémium védelmi szabványok betartását. Az  UVProtect  technológia az elfogadott szabványokon túlmutató, magasabb szintű UV-védelmet biztosít, amely lehetővé teszi, hogy a ZEISS színtelen műanyag lencsék 400 nm-ig kiszűrjék a káros UV-sugarakat. Ez ugyanolyan szintű UV-védelem, amit a prémium kategóriás napszemüvegek is nyújtanak.

Magasabb színvonal a szem egészségének védelmében
A képen látható vonaldiagram az egyes hullámhosszokhoz tartozó összesített és relatív sugárzásértékeket szemlélteti.

Miért jobb UV-védelmi szabvány a 400 nm?

Az UV-expozícióval kapcsolatos lehetséges egészségügyi kockázatok miatt a fény és a sugárzás orvosbiológiai hatásait kutató tudományos és szabályozó testületek és  szervezetek  egyértelműen 400 nm-ben határozták meg az UV-sugárzás elleni védelem szükségességét. A 380-400 nm közötti sugárzás sokkal intenzívebb, és a Földön mért teljes napsugárzás 40%-át teszi ki.    

A ZEISS lencsék 400 nm-ig terjedő védelemmel biztosítják ügyfelei számára az ezen  elismert  szervezetek által ajánlott védelmi szintet.

Hátsó felszíni UV-védelem – valódi UV-védelem minden oldalról.

Az UV-sugárzás egy része közvetett módon, a lencse oldalsó és hátsó felületéről érkezik a szembe. A lencse hátsó feszínéről a szembe érkező fényvisszaverődés megakadályozása érdekében a ZEISS a ZEISS  DuraVision rétegeknél alapértelmezetten UV-védelemmel látja el a hátsó felszínt. Ez a kombináció biztosítja az ügyfél számára a szükséges, teljes körű UV-védelmet.

Bizonyított ügyfél-elégedettség a ZEISS UVProtect technológiával.

Viselői próbatesztek, valamint vásárlóink visszajelzései alapján a ZEISS UVProtect technológiával szembeni elégedettségi mutatók igen magasak:
 • 96%

  A szemüveget viselők ekkora hányada egyetértett abban, hogy nagyon elégedettek a ZEISS UVProtect lencsék élességével és esztétikus megjelenésével.7

 • 99%

  A vásárlók ekkora hányada szerint nagy előnyt jelentene a színtelen lencsék napszemüvegszintű UV-védelme.7

Lépjen velünk kapcsolatba!

Legyen a ZEISS partnere

Űrlap betöltése folyamatban...

A kapcsolatfelvételi űrlapon megadott adatokat a Carl Zeiss Vision Hungary Kft arra használja fel, hogy e-mailben vagy telefonon válaszoljon az Ön kérésére/kérdésére. Kattintson ide az adatvédelmi nyilatkozatunk elolvasásához.

Foglaljon időpontot!

Űrlap betöltése folyamatban...

A kapcsolatfelvételi űrlapon megadott adatokat a Carl Zeiss Vision Hungary Kft arra használja fel, hogy e-mailben vagy telefonon válaszoljon az Ön kérésére/kérdésére. Kattintson ide az adatvédelmi nyilatkozatunk elolvasásához.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Űrlap betöltése folyamatban...

Opcionális információk

A kapcsolatfelvételi űrlapon megadott adatokat a Carl Zeiss Vision Hungary Kft arra használja fel, hogy e-mailben vagy telefonon válaszoljon az Ön kérésére/kérdésére. Kattintson ide az adatvédelmi nyilatkozatunk elolvasásához.

 • 1

  „ICNIRP Guidelines on limits of exposure to ultraviolet radiation of wavelengths between 180 nm and 400 nm (20 Incoherent Radiation)”.

 • 2

  NASA Technical Memorandum, A. T. Mecherikunnel and J. C. Richmond – Spectral Distribution of Solar Radiation, 1980.
  Industry Standard AS-NZS 1067 (2003) (English): Sunglasses and fashion spectacles [By Authority of Australian Consumer Protection Notices No.13 of 2003 and No. 4 of 2005].

 • 3

  Green AC, Wallingford SC, McBride, P. Childhood exposure to ultraviolet radiation and harmful skin effects: Epidemiological evidence. Prog Biophys Mol Biol. 2011 Dec: 107(3): 349–355.

 • 4

  Global data on visual impairment in the year 2002. Resnikoff S, Pascolini D, Etya'ale D, Kocur I, Pararajasegaram R, Pokharel GP, Mariotti SP Bull World Health Organ. 2004 Nov; 82(11):844–51.

 • 5

  Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology2001 Nov; 108(11):2088–98.

 • 6

  Abraham J, Jabaley M, Hoopes JE. Basal cell carcinoma of the medial canthal region. Am J Surg 1973; Oct; 126(4):492–5.https://news.liverpool.ac.uk/2017/07/06/misapplication-sunscreen-leaving-people-vulnerable-skin-cancer/

 • 7

  ZEISS külső viselési próba 106 szemüvegviselő és 7 optikus bevonásával 2018-ban, Németo.