Barna hajú, kerek szemüveget és ZEISS MyoCare szemüveglencsét viselő kisfiú, aki az előtérben áll, és a kamerába mosolyog. A háttérben két ZEISS MyoCare szemüveglencsét viselő kislány játszik hulahoppkarikákkal és gimnasztikai labdákkal.
ZEISS PARTNEROPTIKUSOKNAK

ZEISS MyoCare szemüveglencsék

Jobb látás, teljesebb élet.

Az első, életkort is figyelembe vevő lencsekialakítás rövidlátó gyerekek számára a rövidlátás fokozódásának lassítására. A MyoCare mögött a ZEISS innovációja és több mint egy évtizedes tapasztalata áll a rövidlátás fokozódásának kezelésére szolgáló szemüveglencsék fejlesztése terén.

 • A gyermekkori rövidlátás hatékony kezelése
 • Jó látás, áttekintési ponttól függetlenül
 • Komfortos, tiszta látás
 • Teljes körű UV-védelem

A rövidlátás világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot

 • 50 %

  a világ népességének ekkora hányada lehet rövidlátó 2050-re.1

 • ~90 %

  Ázsia városaiban a fiatalok ekkora hányada lesz rövidlátó, mielőtt betöltené a huszadik életévét.2

 • >2 évtizednyi

  alap- és klinikai kutatás, illetve a rövidlátás fokozódását lassító lencsemegoldások sikeres alkalmazása Kelet-Ázsiában.  ​

 • 2014-ben

  a ZEISS partneri együttműködésre lépett a LIFE Child nevű szervezettel egy kutatás kapcsán, melynek célja a kaukázusi származású gyermekek látásfejlődésének nyomon követése.

 • >1,3 millió

  paraméter, amit az Euronet piackutatásában az elmúlt 20 év során gyűjtöttek össze több mint 400 szemészeti rendelőből Németországban.

Szemüveget nem viselő barna hajú kislány dörzsöli a szemét egy könyv olvasása közben.

Egy probléma – több megoldás.

Optikai, orvosi kezelések és kedvezőbb életviteli szokások kialakítása.

A multifaktoriális okozati háttér miatt a rövidlátás kezelésére nem létezik egyetlen univerzális kezelésmód. Valójában több kezelési lehetőség is létezik, optikai és orvosi alapú megoldások egyaránt.
Gyermekek esetében a rövidlátás kezelési módja ideális esetben attól függ, hogy a gyermek mely életkorában alakult ki a rövidlátás, mekkora az aktuális szemtengelyhossz, és az éleslátáshoz szükséges korrekción, az egyéni látásfejlődési ütemen és az általános kockázati besoroláson alapul. A rövidlátás átfogó kezelése az alábbiak kombinációját foglalja magában: az életmóddal kapcsolatos tanácsadás, a szemüveg állandó viselése, valamint a rövidlátás fokozódásának lassítására szolgáló módszerek alkalmazása.

Egy probléma – több megoldás
A speciális, éjszaka használatos kemény kontaktlencsék 3D-illusztrációja.

Orthokeratológia a rövidlátás fokozódásának lassítására

A speciális kemény kontaktlencsék éjszaka viselendők a tiszta nappali látás biztosítása érdekében. A szaruhártya felületének átformálása hatékonyan korrigálja a fénytörési hibákat, miközben lassítja a szemtengely megnyúlását. Hatása napról napra változhat.

A lágy kontaktlencsék 3D-illusztrációja.

Lágy kontaktlencsék

A kétfókuszú lágy kontaktlencsék napközben viselendők. A lágy kontaktlencsék koncentrikus optikai zónákkal rendelkeznek, amelyek egyszerre biztosítanak éles látást és a rövidlátás fokozódását lassító kezelési zónát.

Gyermek-szemüveglencsék fekete, piros és halvány rózsaszín szívmintás kerettel.

Szemüveglencsék

A legkevésbé invazív és legkönnyebben elérhető megoldás a rövidlátás kezelésére. A speciális szemüveglencsék előnye, hogy egyszerre korrigálják a látást és lassítják a rövidlátás fokozódását. Az új generációs szemüveglencsék optikai mikrostruktúrákat alkalmaznak, amelyek pozitívan járulnak hozzá a rövidlátás kezeléséhez. A szemüveglencsék könnyen viselhetők, megfizethetők, az ügyfelek által könnyedén elfogadhatók és jól tolerálhatók, így ezek nyújtják a legkedvezőbb megoldást.

Szemcseppentő eszköz 3D-illusztrációja.

Gyógyszeralapú módszerek

Ez a módszer a gyógyszerek alkalmazását foglalja magában. A gyógyszeralapú módszerek a kutatások szerint hatásosak a rövidlátás fokozódásának lassításában.

Fekete-fehér focilabda 3D-illusztrációja.

Szabadtéri tevékenységek

A gyakori szabadtéri mozgás javasolt a rövidlátás kialakulásának megelőzése vagy késleltetése céljából. Ez napi legalább 2 óra szabadban töltött időnek felel meg, beleértve az iskola utáni további szabadban töltött időt is.3

ZEISS MyoCare szemüveglencsék bézs-rózsaszín keretben, egy világoskék léggömbön. A háttérben egy másik, kissé sötétebb kék léggömb látható.

Új lencsekialakítás.

Korrigáló és kezelést szolgáló optikai hatások szimultán létrehozása.

A gyermekek rövidlátásának kezelésére tervezett legújabb szemüveglencséinket a ZEISS miópiamenedzsment terén szerzett több mint egy évtizedes innovációjára és tapasztalatára alapozva, optikai szakértőkkel, például anyag- és látáskutatókkal, szemészekkel és akadémikusokkal együttműködve fejlesztettük ki. A ZEISS MyoCare lencsék kialakítása során figyelembe vettük a bizonyított tudományos kutatásokból, a bizonyítékokon alapuló tapasztalatokból és a hatékony kezelésekből nyert tudományos koncepciókat, beleértve az orthokeratológia, a lágy multifokális kontaktlencsék, a tudomány és a szemüvegek új generációjának alkalmazása során nyert ismereteket.

A ZEISS MyoCare oldalnézete.

A megfelelő egyensúly megtalálása a ZEISS C.A.R.E. technológiával.

A különböző optimalizálási paraméterek és a speciális kialakítás tökéletes kombinációja.

Egy hatékony rövidlátás-korrigáló lencsének felül kell kerekednie bizonyos tervezési kihívásokon, és meg kell találnia az optimális egyensúlyt a rövidlátás fokozódásának lelassítása és a jó látás biztosítása között. Ezért a ZEISS rövidlátást korrigáló megoldásainkba a következő jellemzőket építettük be:

 • Egy olyan centrális zóna, amely elég kicsi ahhoz, hogy egy hatékony kezelési zónát hozzon létre, ami az éleslátás helyéhez közeli széli területen kedvező optikai hatást vált ki.
 • Hozzáadott felületi dioptriaérték a kívánt „relatív miópiás defókusz” létrehozására
 • Gondosan megválasztott részterületi tényező a kiváló hatékonyság biztosítása érdekében, a jó viselhetőség megőrzése mellett
2 kislány és 1 kisfiú MyoCare szemüveglencsékkel. Egy növényt néznek, a három gyerek közül kettő nagyítóval nézi a növényt.

ZEISS ClearFocus kialakítás.

A szemek állandó mozgásának figyelembe vétele.

A szemüveglencséknek figyelembe kell venniük a lencsék mögött mozgó szemet, hogy a kívánt korrekció és a myopikus defókusz minden áttekintési pontban megmaradjon. A ZEISS ClearFocus kialakítással biztosított mind gyermek éles látásához szükséges optimális korrekció, mind a kívánt myopikus defókusz hatás minden áttekintési pont esetén. Ez nemcsak a centrális tiszta zónán keresztül történő áttekintés esetén fontos, hanem a lencse perifériájáján való nem szándékos átpillantások és szakaszos szemmozgások szempontjából is.
Ezen felül a ZEISS ClearFocus kialakítás hatékonyan minimalizálja a hyperopikus defókusz kialakulását, szemben a tipikus szférikus egyfókuszú lencsékkel.

ClearFocus kialakítás.
Két vonaldiagram, amelyek a szférikus egyfókuszú lencsék (piros) és a MyoCare lencsék (kék) összehasonlító optikai szimulációját mutatják be.

A szférikus egyfókuszú lencséket (piros) és a MyoCare lencséket (kék) összehasonlító optikai szimuláció

A ZEISS ClearFocus kialakítás célja, hogy hatékonyan minimalizálja a hyperopikus defókusz kialakulását.

A szférikus egyfókuszú lencsék szférikus aberrációja a lencse középpontjától számított kb. 10 mm-es távolságban válik nyilvánvalóvá, a lencse külső pereme felé növekvő negatív dioptriával, ezáltal hyperopikus defókuszt idézve elő.
A hagyományos szférikus lencsékkel ellentétben a ZEISS MyoCare szemüveglencsék lapos és szinte változatlan szférikus aberrációval rendelkeznek a lencse teljes felületén, ami biztosítja, hogy a fókusz közel maradjon a retina síkjához a kívánt pontban. Az excentricitás lencse középpontjától való növekedésével a szférikus aberráció még kissé pozitívabbá is válik, ami relatív myopikus defókuszt eredményez.

Összefoglalásképpen a MyoCare® szemüveglencséknél alkalmazott ZEISS ClearFocus kialakítás áttekintési ponttól függetlenül minimalizálja a nemkívánatos optikai hatásokat.

A fejlődési mérföldköveket ábrázoló három kép. Balra egy csecsemő, akit egy egészségügyi szakember éppen a mérlegre helyez; középen egy kisfiú, akit a falon lévő magasságskálához mérnek; jobbra pedig egy kislány, akin szemvizsgálatot végeznek.

Új megközelítés a hatékonyság mérésére.

Az emmetropikus látásfejlődés aránya.

A rövidlátás fokozódását lassító minden egyes beavatkozásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, azonban mindegyik lehetőség egy közös célt szolgál:
a rövidlátás hatékony kezelését.
A fejlődési mérföldkövek értékes betekintést nyújtanak a gyermek fejlődésének egészséges vagy rendellenes mivoltába. Bizonyos mérföldkövek elérése egy adott életkorban azt mutatja, hogy a gyermek az elvárásoknak megfelelően fejlődik. A normális fiziológiás növekedést és a gyermek jelenlegi növekedését össze kell hasonlítani annak megállapítására, hogy van-e valamilyen nem fiziológiás eltérés.

A ZEISS MyoCare szemüveglencsék a normális fiziológiás értékekhez közelítik a gyermek egyéni látásfejlődési értékeit a szemtengely hosszára vonatkozóan, amely a 10-12 éves gyermekek esetében 86%-al kerül közelebb a normális látásfejlődési értékekhez, a 7-9 éves gyermekek esetében pedig 63%-kal.4

Az emmetropikus látásfejlődés aránya.
Vonaldiagram, amely a szemtengelyhossz-növekedés éves csökkenését mutatja – életkoronkénti alapvonal mellett.

Az életkornak megfelelő fiziológiás növekedési görbék.

Nincs ez másképp a látásfejlődés terén sem. Itt a hangsúly a szemtengely fiziológiás és nem fiziológiás (rövidlátó) megnyúlása közötti különbségen van, más szóval azon, hogy a gyermek jelenlegi állapota milyen messze van az emmetróp gyermekek életkorilag normális fiziológiás növekedésétől. A cél az emmetróp gyermekek életkorilag normális fiziológiás növekedési görbéinek követése vagy lehető legjobb közelítése.

A fiziológiás emmetropikus görbe a diagramon a MyoCare miópiás progresszióra irányuló beavatkozásunk kezelési hatékonyságának értékeléséhez referenciaértékként használt alapértékként szolgál.

Vonaldiagram, amely a szemtengelyhossz éves növekedését mutatja, alul fekete színnel a fiziológiás emmetropikus növekedést, felül piros színnel a miópiás növekedést, középen pedig kék színnel a ZEISS MyoCare lencsék által elért eredményt. Ebből a grafikonból levezethető, hogy a rövidlátás fokozódása a ZEISS MyoCare lencsék viselése esetén a miópiás növekedési görbe alatt van.

Az emmetropikus progresszió aránya a hatékonyság százalékában kifejezve.

A kezelés alapvonalának megállapítása után az emmetropikus progresszió aránya azon paraméterként határozható meg, amely azt jelzi, hogy a kezelt gyermekek növekedési görbéje mennyire közelít az emmetropikus növekedési görbéhez a miópiás növekedési görbéhez képest.

A cél az, hogy a rövidlátást kezelő megoldás abszolút csökkentési görbéje (kék vonal) a lehető legközelebb legyen a fiziológiás emmetropizációs görbéhez (fekete vonal) a miópiás görbéhez (piros vonal) képest.

Az emmetropikus növekedési arányt egy speciális képlettel számítják ki.

A ZEISS MyoCare lencsekialakítások hatékonyan lassítják a rövidlátás fokozódását, hogy közelítsék a fejlődés ütemét a fiziológiás növekedési görbéhez.4

Egy szemüveges kisfiú portréfotója, mellette egy idősebb szemüveges lány portréfotója. A két portré alatt különböző szemüvegkeretek és lencsék láthatók.

Új, életkori alapon ajánlott rövidlátást kezelő lencsekialakítások

ZEISS MyoCare és ZEISS MyoCare S

A különböző beavatkozásoknak különböző hatásai vannak. Ugyanez vonatkozik a MyoCare termékcsalád két különböző lencsekialakítására is. A kutatási eredmények szerint szignifikáns csoportkülönbség volt a szemtengelyhossz és a korrekciós dioptriaérték változásában az egyfókuszú, csupán korrigáló lencsét viselő kezeletlen csoport és a ZEISS MyoCare lencsét viselő kezelt csoport között. Ennek alapján javasolt, hogy az egyes korcsoportok számára külön lencsekialakítások készüljenek:

 • MyoCare® 10 évesnél fiatalabb gyermekek számára
 • MyoCare® S 10 éves és idősebb gyermekek számára
Szemüveget viselő kisfiú és kislány, amint játékosan ugrálnak gimnasztikai labdákon.

Miért válassza a MyoCare® szemüveglencséket?

Ugyanolyan jó látást biztosítanak, mint a hagyományos egyfókuszú lencsék.

Az olyan szemüveglencsék esetében, amelyek hatékonyan kezelik a gyermekek rövidlátásának fokozódását, érdemes a viselő által tapasztalt kényelmet és látásélményt is megvizsgálni. Ezért fontos meghallgatni a gyermekeket.

A gyermekek 98%-a állította, hogy a távoli és közeli látása nagyon jó a ZEISS MyoCare lencsék viselésekor, és a gyermekek 100%-a egy napon belül megszokta a lencsék viselését.4

A móka számára nem szabhatunk határt! A ZEISS MyoCare lencséket viselve a gyermekek továbbra is élvezhetik az olyan tevékenységeket, mint például az olvasás, a szabadtéri játék és a sport. A MyoCare lencsékkel a legjobb ellátást biztosíthatja fiatal ügyfelei számára.

MyoCare® termékcsalád

Jobb látás, teljesebb élet.

ZEISS MyoCare innovációk.

Új lencsekialakítások a szimultán optikai hatás létrehozása céljából.

A gyermekkori rövidlátás fokozódását lassító, rövidlátást korrigáló lencsekialakítás 2 pillérre épül.

 • Három kört ábrázoló ikon.

  ZEISS C.A.R.E. (Cylindrical Annular Refractive Elements) technológia

  A lencse elülső felületén gyűrűszerűen váltakozó kezelési és korrekciós zónák, amelyek egészen a lencse széléig kiterjednek. Ezek a  mikrostruktúrák „stop jelzést” adnak a szemtengely megnyúlásának  lelassítására.

 • Egy körben egy szemet ábrázoló ikon három (balra, lefelé és jobbra) mutató nyíllal.

  ZEISS ClearFocus kialakítás

  A növekedést serkentő ingerhatás kiküszöbölése érdekében az optimalizált hátsó felület minimalizálja a lencse perifériáján a nem kívánt optikai hatásokat. Biztosított mind a látáskorrekció, mind pedig az, hogy a rövidlátó gyermek fénytörési hibájának fokozódása lassuljon, áttekintési ponttól függetlenül. Ez a technológia támogatja a ZEISS MyoCare szemüveglencsék hatékonyságát és viselhetőségét.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Legyen a ZEISS partnere

Űrlap betöltése folyamatban...

A kapcsolatfelvételi űrlapon megadott adatokat a Carl Zeiss Vision Hungary Kft arra használja fel, hogy e-mailben vagy telefonon válaszoljon az Ön kérésére/kérdésére. Kattintson ide az adatvédelmi nyilatkozatunk elolvasásához.

Foglaljon időpontot!

Űrlap betöltése folyamatban...

A kapcsolatfelvételi űrlapon megadott adatokat a Carl Zeiss Vision Hungary Kft arra használja fel, hogy e-mailben vagy telefonon válaszoljon az Ön kérésére/kérdésére. Kattintson ide az adatvédelmi nyilatkozatunk elolvasásához.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Űrlap betöltése folyamatban...

Opcionális információk

A kapcsolatfelvételi űrlapon megadott adatokat a Carl Zeiss Vision Hungary Kft arra használja fel, hogy e-mailben vagy telefonon válaszoljon az Ön kérésére/kérdésére. Kattintson ide az adatvédelmi nyilatkozatunk elolvasásához.

 • 1

  Holden BA, Fricke TR, Wilson DA, Jong M, Naidoo KS, Sankaridurg P, Wong TY, Naduvilath TJ, Resnikoff S, Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050, Ophthalmology. 2016;123(5):1036–1042.

 • 2

  Chen M, Wu A, Zhang L, et al. The increasing prevalence of myopia and high myopia among high school students in Fenghua city, eastern China: a 15-year population-based survey. BMC Ophthalmol. 2018;18(1):159. doi: 10.1186/s12886-018-0829-8.

 • 3

  Xiong S, Sankaridurg P, Naduvilath T, Zang J, Zou H, Zhu J, Lv M, He X, Xu X. Time spent in outdoor activities in relation to myopia prevention and control: a meta-analysis and systematic review. Acta Ophthalmol. 2017; 9 5 ( 6 ):551- 5 6 6 . d o i: 10 .1111/ a o s .13 4 0 3.

 • 4

  A Wenzhou Medical University Eye Hospital (Kína, 2021) vezetésében lebonyolított kétéves prospektív, kettős vak, randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat, melyet 78 ZEISS MyoCare receptre felírt szemüveglencsét, 72 ZEISS MyoCare S receptre felírt szemüveglencsét és 76 ZEISS Monofocal szemüveglencsét 12 hónapon át viselő rövidlátó gyermek részvételével végeztek. Nem közzétett eredmények.