Geometriai méretezési és tűrésezési tűréshatárok ellenőrzése

Geometriai méretezés és tűrésezés (GD&T) a ZEISS INSPECT szoftverben

Mik azok a GD&T tűréshatárok?

A GD&T tűréshatárok lehetővé teszik az alkatrészek geometriai eltéréseinek meghatározását és értékelését. Ezek az alkatrész névleges állapotától való maximálisan megengedett eltéréseket írják le. A GD&T tűréshatárok túllépése esetén az alkatrész funkciója, illeszkedési pontossága vagy formája nem teljesül. A tűréshatárok segítségével meghatározható például, hogy egy furat pontosan illeszkedőre van-e gyártva, megfelelő irányú-e, vagy hogy a meglévő alakhibák a megengedett határértékeken belül vannak-e. A GD&T tűréshatárokat a folyamatlánc minden szakaszában, így a tervezés, a gyártás és a minőség-ellenőrzés során is alkalmazzák.

A GD&T-eltérések lehetséges okai többek között:

  • Deformáció a megmunkálás során
  • A szerszám elhasználódása
  • A gép rezgése
  • Hőmérséklet-ingadozások a megmunkálás során

A ZEISS INSPECT GD&T funkciói

Míg a GD&T tűréshatárokat a tervezés során a specifikációhoz használják, ezek segítik a méréstechnikai szakembereket az alkatrészek ellenőrzése során. A hatékony ellenőrzés alapfeltétele az optikai méréstechnikával előállított, teljes mezőt felölelő mérési adatok megléte. A ZEISS INSPECT számos GD&T funkciót tartalmaz a méretek, a forma és a pozíció átfogó elemzéséhez a vonatkoztatási rendszerek, illesztőelemek és tűréshatárok segítségével. A ZEISS INSPECT parametrikus kialakítása ezenkívül támogatja és egyszerűbbé teszi a GD&T-elemzéseket. Az egyes elemek mérése és elemzése tekintetében ez azt jelenti, hogy minden elemet csak egyszer kell létrehozni, és ezután referenciaként használható. A megfelelő számítási módszert a rendszer automatikusan beállítja.

Az előnyök

Az ISO-szabványoknak megfelelő címkék megjelenítése

A ZEISS INSPECT lehetővé teszi a GD&T tűréshatárok az ISO-szabványnak megfelelő megjelenítését. Ez lehetővé teszi az eredmények hozzáadását egy olyan megjelenítéshez, amely nagyon hasonlít a műszaki rajzhoz vagy a CAD-adatokhoz.

Hibák időben történő észlelése

A ZEISS INSPECT projekt útmutatója végigkíséri a projekt során. Ennek segítségével időben észlelheti a számítási hibákat. A szoftver megfelelő megoldásokat is javasol.

Még több ZEISS INSPECT funkció

A ZEISS INSPECT legnépszerűbb funkcióit itt egyértelműen összefoglaltuk az Ön számára: A CAD-importtól a különböző vizsgálatokig és a jelentéskészítésig. Ismeri már mindet?