A portól a teljesítményig. ZEISS Additive Manufacturing Solutions

ZEISS Additive Manufacturing Solutions

Holisztikus 3D gyártásellenőrzés az orvostechnológia, valamint a légiközlekedési és autóipar számára

Új megbízhatósági standard az additív gyártás területén

A 3D nyomtatási folyamatok - az additív gyártás - egyre inkább az ipari termelési lánc szerves részévé válnak. Az orvosi technológiák, a repülőgép- és űripar, valamint az autóipar vezető szerepet töltenek be az additív gyártási technológiák innovációjában és kivitelezésében.

A legnagyobb kihívás ezen a területen a 3D nyomtatott alkatrészek abszolút megbízhatóságának ellenőrzése.

Töltse le a brosúrát, és tájékozódjon az additív gyártási folyamatokról

A portól a megbízható minőségű alkatrészekig

Por- és anyagjellemzés

A por az additívan gyártott alkatrészek építőköve. Az egyes porrészecskék méreteloszlása befolyásolja a por tömörödését, valamint befolyásolja a felépítmény sűrűségét és a folyamat későbbi szakaszaiban látható hibák előfordulásának lehetőségét. A porminőség meghatározását fénymikroszkópos, pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatok és számítógépes röntgentomográfia segíti.

Folyamatközi adatelemzés

az additív gyártásban használatos gépek szállítójának közreműködésével

Nyomtatás utáni hőkezelés és alkatrészeltávolítás

A méretpontosság és az optimális mérési tulajdonságok biztosítása érdekében a struktúrák sikeres felépítése különböző feldolgozás utáni kezelő eljárások elvégzését igényli. A nyomtatást követően az alkatrész még mindig a rögzítőlemezhez csatlakozik. Az alkatrészt ezután hőkezelésnek vetik alá, majd huzal-szikraforgácsolással távolítják el a lemezről. Ezen folyamatok végső minőségre gyakorolt hatását koordináta mérőgép vagy 3D optikai szkenner használatával érthetjük meg.

A hibák és a belső szerkezet ellenőrzése

A por minősége, valamint a felépítési folyamat során a kialakított struktúrban való szétszóródása üregeket alakíthat ki, vagy anyagszennyeződést okozhat. A felépítés minőségének fénymikroszkópos, vagy a belső struktúrák nagy felbontású számítógépes röntgentomográfiával történő vizsgálata elősegíti a folyamatparaméterek hatásainak meghatározását, valamint az optimális beállítások eléréséhez vezető út gyorsabb feltérképezését.

Nyomtatás utáni anyagminőség-ellenőrzés

Az additív gyártás során a klasszikus gyártási módszerekkel ellentétben a felépítési folyamatokhoz porok olvasztására van szükség. Az olvadási hőmérséklet és a folyamatparaméterek nagymértékben befolyásolják az alapanyag kristálytani összetételét, és ennek következtében a kész alkatrész tulajdonságait.

Méret- és felületminőségi ellenőrzés

A méretpontosság és a felület kidolgozása kritikus fontosságú a megfelelő összeszerelés és a többi alkatrésszel való konzisztens összeillés érdekében. A felületi kialakítás optikai módszerekkel elemezhető, a belső felületeket számítógépes röntgentomográfiai módszerekkel vizsgálják. A kész alkatrész méretpontossága koordináta mérőgépekkel, optikai 3D szkenneléssel vagy számítógépes röntgentomográfiával validálható.

Folyamatadatok statisztikája és elemzése

A teljes folyamatlánc adatainak ZEISS PiWeb segítségével történő összegyűjtése és elemzése során mélyreható tudásra tehetünk szert arról, hogy milyen esetleges összefüggések állnak fenn a folyamat változásai és a különböző anyagi és méretbeli tulajdonságok között. Az eredmények átlátható vizuális megjelenítése és összevetése a folyamat valamennyi lépése során segít a nyomtatási startégiák gyors és hatékony kidolgozásában, és hozzájárul a termelékenység növeléséhez is.

Advanced Manufacturing enabled by ZEISS AM in-process
Using a patented technology from ZEISS, all features of the powder bed are captured with high precision for thorough, reliable analysis layer by layer and evaluation of the entire print job.

ZEISS AM in-process offers rapid defect detection and classification with an ultra-high resolution per Pixel. A reliable revealing of features in powder bed, even with strongly reflecting materials, is ensured by combining four illumination directions.

7 defect types are automatically classified by Artificial Intelligence. The classification allows both preventive and corrective measures to be implemented for each defect class.

Analysis of individual layers in real time and evaluation of the complete build job, for a holistic understanding of the manufacturing process.

A ZEISS additív gyártási portfóliója

ZEISS AM parameter

Parameter development for metal AM typically requires printing multiple coupons, each printed with a combination of print parameters to evaluate the best set of parameters to print with, in order to minimize defects (porosity, cracks), deformation and smoother surface finish.

ZEISS AM parameter provides a fully automated, fast and reproducible evaluation of porosity, pore morphology and geometric deformation of the entire build plate of coupons in a single build.

  • Rapid print parameter qualification
  • New alloy development
  • Qualification of single or multi-laser systems
  • Ensuring printer equivalency
  • Quickly refine parameters for various powder grades and degree of recycling
  • Build area qualification

Szeretné tudni, hogy hogyan javíthatná az additív gyártási folyamatok termelékenységét?

Töltse le a kiadványt, és ismerje meg a rendszer működését

Nézze meg, hogy más vásárlók hogyan használják ezt a terméket:

Data consistency in additive manufacturing

MBFZ toolcraft GmbH uses ZEISS 3D ManuFACT for holistic quality control in additive manufacturing

Nagyobb teljesítmény és hatékonyság

Additív gyártású dugattyúk a Porsche 911 GT2 RS modelljeihez.