A portól a teljesítményig. ZEISS 3D ManuFACT

ZEISS 3D ManuFACT

Holisztikus 3D gyártásellenőrzés az orvostechnológia, valamint a légiközlekedési és autóipar számára

Új megbízhatósági standard az additív gyártás területén

A 3D nyomtatási folyamatok - az additív gyártás - egyre inkább az ipari termelési lánc szerves részévé válnak. Az orvosi technológiák, a repülőgép- és űripar, valamint az autóipar vezető szerepet töltenek be az additív gyártási technológiák innovációjában és kivitelezésében.

A legnagyobb kihívás ezen a területen a 3D nyomtatott alkatrészek abszolút megbízhatóságának ellenőrzése.

Töltse le a brosúrát, és tájékozódjon az additív gyártási folyamatokról

Új, holisztikus, integrált ellenőrzési mód

A ZEISS 3D ManuFACT tökéletes ellenőrzéshitelesítést biztosít. Ezen egyedülálló, teljeskörű ellenőrzési folyamat 3D gyártásban történő alkalmazása során valamennyi ZEISS technológia kompetenciái szerepet kapnak koncentrált formában. Ez az integrált folyamat a legmegbízhatóbb ismereteket biztosítja, és ezáltal szavatolja a 3D alkatrészek megbízhatóságát.

A portól a megbízható minőségű alkatrészekig

Por- és anyagjellemzés

A por az additívan gyártott alkatrészek építőköve. Az egyes porrészecskék méreteloszlása befolyásolja a por tömörödését, valamint befolyásolja a felépítmény sűrűségét és a folyamat későbbi szakaszaiban látható hibák előfordulásának lehetőségét. A porminőség meghatározását fénymikroszkópos, pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatok és számítógépes röntgentomográfia segíti.

Druck

Folyamatközi adatelemzés

az additív gyártásban használatos gépek szállítójának közreműködésével

Nyomtatás utáni hőkezelés és alkatrészeltávolítás

A méretpontosság és az optimális mérési tulajdonságok biztosítása érdekében a struktúrák sikeres felépítése különböző feldolgozás utáni kezelő eljárások elvégzését igényli. A nyomtatást követően az alkatrész még mindig a rögzítőlemezhez csatlakozik. Az alkatrészt ezután hőkezelésnek vetik alá, majd huzal-szikraforgácsolással távolítják el a lemezről. Ezen folyamatok végső minőségre gyakorolt hatását koordináta mérőgép vagy 3D optikai szkenner használatával érthetjük meg.

Druck

A hibák és a belső szerkezet ellenőrzése

A por minősége, valamint a felépítési folyamat során a kialakított struktúrban való szétszóródása üregeket alakíthat ki, vagy anyagszennyeződést okozhat. A felépítés minőségének fénymikroszkópos, vagy a belső struktúrák nagy felbontású számítógépes röntgentomográfiával történő vizsgálata elősegíti a folyamatparaméterek hatásainak meghatározását, valamint az optimális beállítások eléréséhez vezető út gyorsabb feltérképezését.

Druck

Nyomtatás utáni anyagminőség-ellenőrzés

Az additív gyártás során a klasszikus gyártási módszerekkel ellentétben a felépítési folyamatokhoz porok olvasztására van szükség. Az olvadási hőmérséklet és a folyamatparaméterek nagymértékben befolyásolják az alapanyag kristálytani összetételét, és ennek következtében a kész alkatrész tulajdonságait.

Druck

Méret- és felületminőségi ellenőrzés

A méretpontosság és a felület kidolgozása kritikus fontosságú a megfelelő összeszerelés és a többi alkatrésszel való konzisztens összeillés érdekében. A felületi kialakítás optikai módszerekkel elemezhető, a belső felületeket számítógépes röntgentomográfiai módszerekkel vizsgálják. A kész alkatrész méretpontossága koordináta mérőgépekkel, optikai 3D szkenneléssel vagy számítógépes röntgentomográfiával validálható.

Druck

Folyamatadatok statisztikája és elemzése

A teljes folyamatlánc adatainak ZEISS PiWeb segítségével történő összegyűjtése és elemzése során mélyreható tudásra tehetünk szert arról, hogy milyen esetleges összefüggések állnak fenn a folyamat változásai és a különböző anyagi és méretbeli tulajdonságok között. Az eredmények átlátható vizuális megjelenítése és összevetése a folyamat valamennyi lépése során segít a nyomtatási startégiák gyors és hatékony kidolgozásában, és hozzájárul a termelékenység növeléséhez is.

Druck
Nagy pontosságú rétegmunka  

Az MBFZ toolcraft GmbH a ZEISS mérési technológiára támaszkodik, mivel a ZEISS az egyetlen szállító, amely technológiát kínál az adalékanyagok gyártása során az egész folyamatossággal, az adatok teljes konzisztenciájával.

A ZEISS additív gyártási portfóliója

A ZEISS 3D ManuFACT a ZEISS portfólió termékeit vonultatja fel. Az additív gyártástechnológia ezen egyedülálló, holisztikus vizsgálati megoldásának fókuszában az alábbiak állnak:
  • ANYAGÖSSZETÉTELI ELEMZÉS
  • PORANALÍZIS
  • FELÉPÍTÉS UTÁNI ELEMZÉS, TÖBBEK KÖZÖTT:
  • HŐKEZELÉS, ALKATRÉSZEK ELTÁVOLÍTÁSA ÉS TISZTÍTÁS
  • METALLOGRÁFIAI ELEMZÉS
  • HIBAELEMZÉS
  • FELSZÍNI MÉRÉSTECHNIKA - KÜLSŐ ÉS BELSŐ
  • DIMENZIONÁLIS MÉRÉSTECHNIKA - KÜLSŐ ÉS BELSŐ

Pásztázó elektronimkroszkóp szkennelés (SEM)

A visszaszórt elektron-diffrakciós funkcióval ellátott, nagy teljesítményű pásztázó elektronmikroszkóp lehetővé teszi a mikrostrukturális krisztallográfiai jellemzést és a porelemzést.

Fedezze fel a megoldást

A visszaszórt elektron-diffrakciós funkcióval ellátott, professzionális minőségű pásztázó elektronmikroszkóp lehetővé teszi a mikrostrukturális krisztallográfiai jellemzést és a porelemzést.

Fedezze fel a megoldást

Fénymikroszkóp (LM)

Nagy felbontású és sebességű optikai profilométer a felület részletes elemzéséhez.

Fedezze fel a megoldást

Invertált optikai mikroszkóp anyagelemzéshez, valamint a felépítési mintázatok és keresztmetszetek részletes vizsgálatához.

Fedezze fel a megoldást

A digitális mikroszkóp segítségével a minta több irányból is megtekinthető, mindeközben pedig a sebesség és a használat egyszerűsége továbbra is kulcsfontosságú szempont marad.

Fedezze fel a megoldást

Röntgen-komputertomográfia (Röntgen CT)

Nagy felbontású számítógépes röntgentomográfia a porok, felületek és struktúrák részletes elemzéséhez 70 nm-es voxelméretig.

Fedezze fel a megoldást

Nagy pontosságú számítógépes röntgentomográfia, amely lehetővé teszi a komplex belső és külső szerkezetekkel rendelkező részek méretellenőrzését és hibaelemzését.

Fedezze fel a megoldást

Nagy sebességű számítógépes röntgentomográfia, amely lehetővé teszi a tömegesen gyártott alkatrészek automatizált méretellenőrzésését és hibaellenőrzését.

Fedezze fel a megoldást

Koordináta mérőgép (CMM)

A kompakt üzemi koordináta mérőgép lehetővé teszi a gyártás utáni folyamatok vizsgálatát, és megmutatja ezen folyamatoknak a kész alkatrészek méretbeli pontosságára gyakorolt hatásait.

Fedezze fel a megoldást

Adatkezelés

A ZEISS PiWeb egy paraméterezhető informatikai megoldás a minőségi adatkezeléshez, amely segít az iparág 4.0-ból származó információáramlás megszervezésében.

Fedezze fel a megoldást


Szeretné tudni, hogy hogyan javíthatná az additív gyártási folyamatok termelékenységét?

Töltse le a kiadványt, és ismerje meg a rendszer működését