A munkadarab hőmérsékletének feljegyzése és szabályozása

Hőmérsékletérzékelők a ZEISS-től és a TEMPAR active

A hőmérséklet szenzorok segítségével könnyen rögzítheti a munkadarab hőmérsékletét a koordináta mérőgép hőmérséklet-kompenzációs funkciójának használatához. A TEMPAR aktívan figyeli és szabályozza a munkadarab hőmérsékletét. Ezzel értékes időt takaríthat meg.

pallet with sensor for monitoring workpiece temperature

Automatikus hőmérsékletérzékelés

Hőmérséklet szenzorok

Kínálatunkban digitális és analóg hőmérsékletérzékelők egyaránt szerepelnek. Ezek a szenzorok a palettákba is beépíthetők. A paletták cseréjekor a rendszer automatikusan méri a hőmérsékletet, így lerövidül a beállítási idő. Kérjük, ellenőrizze a mérőgép kompatibilitását és a hozzá illő interfészeket.

A TEMPAR active színjelzéssel indikálja, hogy a munkadarab elérte-e a kívánt hőmérsékletet.

A munkadarab hőmérsékletének aktív szabályozása

TEMPAR active

Gyakran eltart egy ideig, amíg a munkadarabok elérik a méréshez megfelelő hőmérsékletet. A TEMPAR active nem csak figyeli a munkadarab hőmérsékletét, hanem szabályozza is azt. Ha a munkadarab elérte a kívánt hőmérsékletet, akkor a konzolon keresztül értesítést kap. Ennek következtében már nem kell tétlenül várnia az optimális hőmérséklet elérését, hanem aktívan hozzájárulhat a munkadarab gyorsabb lehűtéséhez. Ha a TEMPAR active felkeltette az érdeklődését, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk. 

A munkadarab hőmérsékletének jelentősége

Szabad szemmel nem látható

A hőmérséklet emelkedésével a legtöbb munkadarab anyaga kitágul, alakja megváltozik, és ez befolyásolja a mérési eredményt. Tételezzük fel, hogy az egy méter hosszú munkadarab hőmérséklete 20 °C-ról 21 °C-ra emelkedik. Ha a munkadarab acélból készült, akkor ezen változás következtében már 11 µm-nyit nőtt. Ha a munkadarab alumíniumból készült, akkor még többet nőtt – összesen 24 µm-nyit. A munkadarabok felmelegedhetnek, különösen megmunkálás, tárolás vagy akár a tisztítás során. Ezért tartsa szem előtt a következő szabályt: a munkadarab hőmérsékletének pontosan meg kell egyeznie a mérőlabor hőmérsékletével, azaz 20 °C-nak kell lennie. 

A beépített hőmérsékletérzékelővel időt takaríthat meg

Mérési tipp

Download more information

TEMPAR Brochure, DE

TEMPAR Brochure, DE
oldal(ak): 10
file méret: 15941 kB

TEMPAR Brochure, EN

TEMPAR Brochure, EN
oldal(ak): 10
file méret: 3223 kB

TEMPAR Infografik, DE

TEMPAR Infografik, DE
oldal(ak): 1
file méret: 2546 kB

TEMPAR Infographic, EN

TEMPAR Infographic, EN
oldal(ak): 1
file méret: 1087 kB