ZEISS eMobility megoldások

Minőségbiztosítás az elektródás akumulátorcellákhoz

Betekintés az elektródás akkumulátorcellákba

Az akkumulátorcella az akkumulátor egyik fő része, amely olyan kulcsfontosságú komponensekből áll, mint a katód, az anód, a szeparátor és az akkumulátorsav. A cellán belüli elektródák geometriája kulcsfontosságú a cella hatékonysága és biztonságossága szempontjából.

Az anódokat, a katódokat és az elkülönítő fóliákat rézbevonatú, alumíniumbevonatú vagy szigetelő papírfóliákból vágják ki vagy nyomják ki. Az akkumulátorcellák elkülönítő fóliái egymáson helyezkednek el, ideális esetben átfedés nélkül.

Az elektródák optikai 2D formás mérése a ZEISS Multisensor CMM segítségével

2D-s forma

A ZEISS optikai többérzékelős koordinátás mérőberendezése megfelelő megoldást biztosít a mérési laboratóriumban az elvágott elektródák magas felbontású és pontos vizsgálatához. Mivel rendkívül nagy mennyiségű elektródára van szükség az akkumulátorok létrehozásához, a gyártósorokon nagy sebességgel vágják és helyezik egymásra
az elektródákat. A hatékony ZEISS optikai inline méréstechnikai megoldás kulcsfontosságú a vágási és egymásra helyezési folyamatok valós idejű nyomon követéséhez. A ZEISS mérésintelligenciai szoftvere emellett a gyártósorról érkező statisztikai adatokat is elemzi, és egyezteti azokat a mérési laboratóriummal.

Biztonság

Az akkumulátorok energiát tömorítő objektumok, és a hagyományos üzemanyaggal működő járművekhez hasonlóan a biztonság itt is fontos a végfelhasználó védelme érdekében. Az anód és a katód között kialakuló elektromos rövidzárlat hőinstabilitáshoz és gyulladáshoz vezethez – ezáltal az összeszerelt cellák mikroszinten történő vizsgálata betekintést nyújthat a biztonságosabb és nagyobb teljesítményű akkumulátorok fejlesztésébe.
A vágást és a szétszerelést megelőzően a ZEISS röntgensugaras mikroszkópjai betekintést nyújthatnak a belső 3D-s mikroszerkezetbe, megmutatják az esetlegesen meghajlott kollektorokat és a szeparátorok kivékonyodott pontjait, valamint a részecskeszennyeződést is, ami lítium-dendritek kialakulásához vezethet. Az ütéses és szögpenetrációs tesztek során fénymikroszkópokat használnak a balesetek vagy az ütközések után bekövetkező esetleges meghibásodások vizsgálatára. Az in situ mikroszkópos módszerekkel megvizsgálható a töltési és kisütési viselkedés, valamint az akkumulátor felpúposodása és a dendritek kialakulása is.

A „zacskós” akkumulátor 3D-s röntgensugaras mikroszkópos tomográfiája