ZEISS eMobility megoldások

Minőségbiztosítás a cellás modulokhoz

Betekintés a cellás modulokba

Az akkumulátorcella biztosítja az akkumulátor strukturális integritását, valamint védi az akkumulátorsavat és az akkumulátorban végbemenő kémiai reakciókat. Mivel a kémiai reakciók következtében hő keletkezik és megduzzad az akkumulátor, az akkumulátor alkatrészeinek belső elrendezése, a cellák szigetelése és a cellák csomagokba történő rendezése ellenőrzést igényel.

Hálózatról tölthető hibrid elektromos jármű (PHEV2) celláinak összekötése: teljes szkennelés és optimális akvizíciós paraméterek
Hálózatról tölthető hibrid elektromos jármű (PHEV2) celláinak összekötése: teljes szkennelés és optimális akvizíciós paraméterek

Csomagok cellákkal

Az akkumulátorcella szempontjából az akkumulátorfóliák egymásra helyezése kulcsfontosságú, hiszen a nem megfelelő elhelyezés rövidzárlatot okozhat. A cellák összeszerelése során ellenőrizni kell az akkumulátor anyaga és a cellaház közötti távolságot, valamint az áramgyűjtő fóliák elhelyezkedését, és a hegesztés minőségét is figyelni kell, például a tömítések esetében. Végső soron a hibamentes membrán és a megfelelő akkumulátorsav-szint ellenőrzésére is szükség van az akkumulátor biztonságosságának és teljesítményének garantálása érdekében. A nem destruktív röntgensugaras képelkalkotási és méréstechnikai módszerek válaszokat adhatnak a fenti kérdésekre, és ezáltal segíthetnek felfedezni az akkumulátorcella összeszerelése során bekövetkező minőségbeli problémákat.

Összeszerelés és biztonság

Az akkumulátorcsomagok nagy számú cellával rendelkeznek, ezért azok egymásra helyezése és összekapcsolása egy teljesen automatizált folyamat. Robotok helyezik egymás mellé a különböző cellákat és távtartókat, ezáltal létrehozva az akkumulátormodult. Minden teljes akkumulátorcsomag néhány akkumulátormodulból áll. A ZEISS koordináta-mérőgépei a megfelelő választást jelentik annak biztosítására, hogy minden cella a megfelelő pozícióban legyen a tálcán belül. Az érintésmentes mérési technológia, például a ZEISS lézeres háromszögelő mérése biztonságos és megbízható az akkumulátorcsomagokban lévő magas feszültség mellett is. A ZEISS röntgensugaras technológiája gyors és nem destruktív módja az egyes cellák közötti hegesztési varratok csatlakozásának ellenőrzésére – ezáltal biztosítva a teljes funkcionalitást és kapacitást.

Akkumulátorcsomag egymásra helyezett és összekapcsolt cellákkal

ZEISS Insights: Industrial Computed Tomography (CT) Solutions for Battery Cell Inspection

Fill out the Form to Download our free Technical Paper