ZEISS eMobility megoldások

Minőségbiztosítás az akkumulátortálcához

Betekintés az akkumulátortálcákba

Az akkumulátortálca jelenti a jármű akkumulátorának tárolóhelyét. Mechanikailag stabilnak és a jármű teljes szerkezetéhez rögzítettnek kell lennie. Azonban manapság ez nem csupán egy egyedülálló alkatrész, amely az elektromos járműhöz csatlakozik. A tálca most már a jármű szerkezetének szerves részét képezi. A komplex alumínium hegesztési kialakítás tartalmazza az összes akkumulátorcellát, az összekötőket és a vezérlőegységeket. Ezenkívül az akkumulátorcsomagokat is, beleértve a számos különböző akkumulátormodult.

Az akkumulátortálca optikai lézeres háromszögelő mérése a ZEISS Horizontal Arm CMM segítségével

Elhelyezkedés és méretek

Az akkumulátorcsomag töltés és vezetés során bekövetkező hőtágulása a tálca csavarodásához és elhajlásához vezethet. A különböző méretbeli jellemzőket, például a hosszúságot, az átmérőt és a rések elhelyezkedését véletlenszerű mintavételezéssel vagy a gyártósor végén történő teljes körű automatizált vizsgálattal kell megmérni. A számos különböző jellemzőhöz gyors vizsgálati ciklusok szükségesek, amelyek többérzékelős méréseket foglalnak magukban. A ZEISS érintésmentes optikai lézeres beolvasói képesek gyorsan kinyerni a jellemzőkkel kapcsolatos adatokat, míg a tapintáson alapuló szondarendszerek az alámetszésekhez és az egyéb, kihívást jelentő optikai jellemzőkhöz is hozzáférnek.

Hegesztett kötések minősége

Az akkumulátorcellákban tárolt nagy mennyiségű energia miatt a tálcát megfelelően kell beépíteni a jármű szerkezetébe – ezáltal pedig garantálható az akkumulátor védelme is egy esetleges ütközés bekövetkeztekor. Ezt a kapcsolódási pontok (vagyis a hegesztett csavarok) rögzítik a járműhöz. A hegesztési pontok mérete és elhelyezkedése fontos a teljesen automatizált akkumulátortálca összeszerelési eljárása szempontjából, illetve azért, hogy a strukturális csatlakozások elnyeljék a terhelési erőket a vezetés, a töltés és az esetleges balesetek során. Ezek a követelmények olyan jellemzők széles skálájához vezetnek, amelyek lefedhetők a rugalmas, felhasználók által meghatározott tapogatórendszerekkel vagy a csatlakozási pontok ZEISS optikai érzékelőkkel történő szkennelésével.

Az akkumulátortálca taktilis mérése a ZEISS Horizontal Arm CMM berendezésén

Inline mérés gyártás során

A geometriai elemek és a megmérendő hegesztési elemek nagy száma, valamint az akkumulátortálca mérete miatt gyorsan eljutunk a hosszú ideig tartó mérési és ellenőrzési ciklusokhoz. Mivel az akkumulátortálca biztonsági szempontból egy kritikus komponens, gyakran 100%-os ellenőrzésre van szükség az esetében, ehhez pedig a gyártáson belüli inline megoldásra van szükség a mérési teremben történő referenciaméréseket kiegészítve, amely során a legfontosabb elemeket mérik meg. A ZEISS különböző érzékelőrendszereket kínál az inline mérésekhez és a vizsgálati technológiákhoz. Az érzékelőket ipari robotok mozgatják a megmérni kívánt jellemzőkhöz, ami által nagyon rövid mérési időket érhetünk el, és arra sincs szükség, hogy eltávolítsuk az akkumulátortálcát.

Az akkumulátortálca optikai inline vizsgálata
Akkumulátortálca optikai mérése 3D-s mérőgéppel

Teljes mezős geometriai akvizíció

Az optikai mérőgépek lehetővé teszik az akkumulátortálcák teljes mezős mérését a magas precizitású projekciós módszerrel. Rövid idő alatt, különböző szögekből digitalizálják az alkatrészt – mindezt nagy pontossággal és magas felbontással. Az érzékelők abszolút jellegű, korrelációmentes és nyomon követhető mérési adatokat hoznak létre.

A felhasználó több millió teljes mezőre leosztott 3D-koordinátákat kap, amelyeket összehasonlíthat a CAD-modellel, ezáltal pedig azonosíthatja az elváltozásokat és az olyan hibákat, mint például a deformálódásokat. A CAD-adatok és a vizsgálati tervek felhasználásával a szoftver teljes körűen, automatikusan létrehozza az akvizícióhoz szükséges érzékelőpozíciókat és robotútvonalakat.

Digitális ikermodell a feldolgozáshoz és minőségellenőrzéshez

A mérés eredménye egy digitális másolat, amely egy olyan geometriai digitális ikermodell, amely az akkumulátortálca valós geometriáját ábrázolja. Az olyan folyamattal kapcsolatos jellemzők, mint például a rögzítő lyukak elhelyezkedése, kivonható a 3D-s pontfelhőből és trendelemzés során kiértékelhető. A teljes mezős méréseken alapuló trendelemzéseknek köszönhetően a gyártási folyamatban bekövetkező változások már a korai szakaszokban is észlelhetők. A problémaelemzés során a 3D-s pontfelhőn látható, színkódolt felületi eltérések segítenek a kívánt névleges CAD-geometria elérésében. A GD&T funkciók használatával kiszámíthatók a tömítési felületek vagy az egyes akkumulátorrészek egyenletessége vagy felületi profilja. Hasonlóképpen a tömítővarrat magassága és elhelyezkedése is könnyedén rögzíthető.

Eltérések a digitális ikermodell és a CAD-adatok között a GOM Inspection Pro szoftverben

Digitális összeszerelés

A digitális összeszerelés során kiértékelhető az akkumulátortálcában található akkumulátormodulok interakciója. Az összeszerelési szituációk a különböző helyi kiigazítások során szimulálhatók és optimalizálhatók. Ugyanakkor könnyedén megválaszolhatók azok a kérdések is, amelyek az akkumulátormodulok ciklustesztje során a hődeformáció által kialakult résméret változásokkal kapcsolatosak. Az akkumulátormodul és az akkumulátortálca közötti felületi eltérések arra is felhasználhatók, hogy kiszámolják az egyes akkumulátorrészekhez szükséges hővezető paszta mennyiségét.

Az akkumulátormodul és az akkumulátortálca közötti rés méretének meghatározása a digitális összeszerelést követően

További információra van szüksége az akkumulátortálcák minőségbiztosításával kapcsolatban?

Töltse ki az alábbi űrlapot a tematikus prospektus letöltéséhez!