A ZEISS CT-mérési szolgáltatásai

Alkatrészek roncsolásmentes és pontos vizsgálata

Az új alkatrészek gyártásához rendelkezésre álló idő minden iparágban egyre rövidebb, és a gyártók egyre nagyobb nyomás alatt állnak. A minőségbiztosítást és a funkciókontrollt azonban a szűk időkeretek és az egyre összetettebb alkatrészek mellett sem lehet elhanyagolni a termékfejlesztés során. A legnagyobb problémát ezek során a belső szerkezetek vizsgálata jelenti, pontos méréseket végezni ugyanis a legutóbbi időkig csak az alkatrészek roncsolásos vizsgálatával lehetett.

Ez azonban a komputertomográfia ipari méréstechnikában való alkalmazásával megváltozott. A technológia révén lehetségessé vált a munkadarabok roncsolás nélküli, teljes körű vizsgálata, amit elemzés és korrekció követhet. Az ipari komputertomográfia lehetővé teszi alkatrészei precíz, egy lépésben történő elemzését és mérését.

Jelenleg nincs lehetősége arra, hogy saját vállalatánál CT-vizsgálatokat végezzen? Válassza bizalommal a ZEISS CT-mérési szolgáltatásait! Többéves tapasztalattal rendelkezünk az ipari komputertomográfiával végzett adatgyűjtésben és az adatok kiértékelésében. CT-rendszereink hardveres és szoftveres háttere mindig naprakész. Tapasztalt CT-szakértőink pedig gyors komputertomográfiás méréseket garantálnak. Válassza a legkorszerűbb minőségbiztosítási megoldást, és bízza ránk alkatrészei vizsgálatát.

A CT-mérés előnyei:
 • Biztos: Egyszeri expozícióval mérhetők, elemezhetők és vizsgálhatók a munkadarabok hibái és belső struktúrái
 • Roncsolásmentes: A CT-nek és a röntgensugaraknak köszönhetően a mérés az alkatrészek roncsolása nélkül is megoldható

 • Reprodukálható: A komputertomográfiás digitalizáció révén CAD-modell nélkül is lehetséges újra legyártani az alkatrészeket

CT-mérési szolgáltatásaink

A CT-mérésekről dióhéjban

A gyártási folyamatok során napi szinten gyors megoldásokat kell találni az olyan problémás helyzetekre, mint az anyaghibák, a különösen összetett alkatrészek és a rejtett geometriák gyártásakor felmerülő gondok. A munkadarabok vágással vagy öntéssel járó, belső szerkezeti vizsgálata azonban további idővel és plusz költségekkel terheli a gyártás napi folyamatait. Mindez elkerülhető a nagyfokú rugalmasságot biztosító és az Ön egyedi igényeihez illeszkedő CT-mérési szolgáltatások igénybevételével. Ipari komputertomográfiával évek óta lehetséges a különböző alkatrészekről és munkadarabokról idő- és költségkímélő módon adatokat gyűjteni és az adatokat kiértékelni.

A ZEISS mérési szolgáltatásaival kimutathatók az alkatrészek falvastagságának eltérései, valamint a repedések, buborékok, pórusok és egyéb hibák. Támaszkodjon bátran a CT-mérésre, amely az ipari méréstechnika nagy precizitású vizsgálati módszere, és bízza magát a méréstechnikában, illetve a komputertomográfiában szerzett sok évnyi tapasztalatunkra. Számos különböző CT-mérési szolgáltatást kínálunk, amelyek összhangban vannak a DIN ISO 17035 szabvány szerinti vizsgálati eljárásokkal, így nem egyszerűen pontos CT- és röntgenméréseket biztosítunk, de vizsgálataink nemzetközi szinten is összevethetők és elfogadottak. Így nincs szükség többszöri tesztelésre, és Ön költségeket takaríthat meg a minőségbiztosítás során.

Mérési elemzés és geometriai összehasonlítás

A komputertomográfia lehetővé teszi a teljes alkatrész szkennelését – beleértve a belső kontúrok és az alámetszések vizsgálatát. Ez nemcsak a külső jellemzők méréstechnikai elemzését teszi lehetségessé, de egyetlen szkennelés keretében a belső struktúrák precíz mérését is el lehet végezni a geometriai méretek pontosságának gyors ellenőrzéséhez. A technológiával a többféle anyagból készült munkadarabok is vizsgálhatók. A CT-mérés lehetővé teszi a névleges és a tényleges változat összehasonlítását, mivel az alkatrészek CT-képe közvetlenül összevethető a meglévő CAD-modellel vagy a mintaalkatrésszel. Ezzel jelentős időt takaríthat meg a minőségbiztosítás során.

A képen egy munkadarab GOM Inspect szoftvercsomaggal megjelenített képe látható

Szolgáltatásaink áttekintése:

 • Sztenderd geometriák, alak- és helyzettűrések, valamint geometriai termékspecifikációk mérése
 • Névleges/tényleges geometriai összehasonlítás az eltérések színtérképes 3D-s megjelenítésével
 • Alkatrészek kezdeti vizsgálata és bérmérése
 • Falvastagság ellenőrzése a falvastagság színtérképes megjelenítésével, még belső szerkezetek esetén is

Az alkatrészek roncsolásával nem járó belső hibaelemzés

Mindegy, hogy műanyag vagy fém: a CT-méréssel könnyen és roncsolás nélkül jelenítheti meg a különböző anyagú alkatrészek hibáit. A CT-mérést követően minden munkadarab teljes adatrekordja elérhető lesz, és az anyagvizsgálat során ellenőrizhető, hogy vannak-e benne buborékok, repedések, pórusok vagy zárványok.

CT-méréseink a következő előnyökkel járnak az Ön számára:

 • Munkadarabok porozitás- és zárványelemzése
 • Teljes szerelvények sérülés- és hibaelemzése (P202/P201 analízis)
 • Összeszerelési ellenőrzés a már a helyükre került alkatrészeken
 • Kopásellenőrzés
 • Alkatrészek roncsolásmentes tesztelése

Tekintse meg a komputertomográfia által kínált sokféle lehetőséget bemutató videót. Nálunk megtalálja a megfelelő bérmérési szolgáltatást.

Reverse engineering CT-méréssel – korrekció, optimalizálás, felvétel

Minden CT-mérés során digitális felvétel készül az alkatrész teljes belső és külső szerkezetéről. Ez nemcsak gyorsabb minőségbiztosítást tesz lehetővé, de az alkatrészek és a munkadarabok reverse engineering folyamatát is megkönnyíti. Ön akkor is kinyerheti a kész alkatrész tervezési adatait, ha a CAD-modell már nem áll rendelkezésére. A CT-mérés célzott javításokhoz is használható. Ha eltérések tapasztalhatók a referenciától, akár egy alkatrésztől, akár egy CAD-modelltől, a mért adatok alapján létrehozható az Ön specifikációihoz és igényeihez teljesen igazodó, javított CAD-modell. A reverse engineering révén nemcsak a felületrekonstrukció, de az egyedi szerszámkorrekció is megoldható.

2D-s röntgenvizsgálat

A közvetlenül a gyártósoron végzett minőségbiztosítás időigényes, és nagy a hibázás valószínűsége. A gyors és automatizált 2D-vizsgálattal azonban értékes időt spórolhat meg, és a gyártási, valamint a tervezési hibák is gyorsan kiszűrhetők. Röntgenszolgáltatásainkkal sokféle különböző méretű alkatrész elemzése és vizsgálata oldható meg problémák nélkül. A nagy felbontású ipari röntgenmikroszkópokkal a repedések pontos detektálása is lehetséges.

Röntgenszolgáltatásaink áttekintése:

 • Alkatrészek és munkadarabok gyors és automatizált 2D-ellenőrzése
 • Roncsolásmentes tesztelés közvetlenül a gyártósoron
 • Sokféle típusú és méretű munkadarab röntgenvizsgálata
A képen egy munkadarabról készült 2D-s röntgenfelvétel látható.
A ZEISS méréstechnikai technikusa egy munkadarab CT-vizsgálatát végzi

Pontos, gyors, magas minőségű: A ZEISS CT-mérési szolgáltatásaiban megbízhat

Egyetlen alkatrész apró hibája is a termék visszahívásához és magas költségekhez vezethet. Támaszkodjon a ZEISS CT-mérési szolgáltatásai által biztosított pontos mérésekre és problémamentes minőségbiztosításra. Gyártóként és szolgáltatóként is sok évnyi tapasztalattal rendelkezünk az ipari méréstechnika terén, így tisztában vagyunk az ehhez kapcsolódó napi szintű kihívásokkal és problémákkal, valamint azzal is, hogy minden iparágban folyamatosan jobb minőséget várnak el. Éppen ezért garantáljuk, hogy 3 munkanapon belül megkapja a CT-vizsgálat eredményeit, de ezek sokszor már a beérkezés napján elérhetővé válnak. Ilyen módon a lehető legkevesebb időt kell erre szánnia, és csökkentheti a problémák megoldására szánt költségeket. Természetesen még a leggyorsabb mérések esetén sem kell lemondania a kiváló minőségről, amelyre a ZEISS bevált sztenderdjei jelentik a biztosítékot.

Nincs olyan méréstechnikai kihívás, amely túl nehéz lenne számunkra: garantáljuk, hogy gyorsan és pontosan szállítjuk az eredményeket, és a nagyon összetett alkatrészek CT-vizsgálatát is elvégezzük. A METROTOM OS-be integrált és a ZEISS által fejlesztett AMMAR bővítménnyel a nehézséget jelentő, kevert anyagú tárgyak (például a műanyag és fém összetevőkből álló csatlakozók) is roncsolásmentesen ellenőrizhetők és mérhetők a komputertomográfia segítségével. Helyezze bizalmát a jövő minőségbiztosítási és anyagvizsgálati módszerébe, és ismerje meg minden korábbinál alaposabban saját alkatrészeit az ipari komputertomográfia révén.

CT-mérési szolgáltatásaink előnyei dióhéjban:

 • Elismert DAkkS-tanúsítvánnyal rendelkező vizsgálati módszerek, köztük többféle anyagból készült összetett alkatrészek DIN 17025 szerinti tesztelése (lásd: akkreditációs tanúsítvány)
 • Ipari komputertomográfiai megoldások a bizonyított ZEISS-sztenderdek szerinti legmagasabb minőségben
 • Nemzetközi vizsgálati összehasonlíthatóság és elismertség az egész világon érvényes DAkks-tanúsítvánnyal a többszöri vizsgálatok és többletköltségek elkerülése érdekében
 • A 3 munkanapon belül garantáltan, de inkább előbb megérkező CT-mérési eredményekkel gyorsan megoldást találhat a sürgős problémákra
 • Időt takaríthat meg a kevesebb öntőforma-javítási körrel és a gyorsabb piacra jutással
 • Gyors és pontos adatfeldolgozás a CALYPSO, a GOM Volume Inspect és a VGStudioMAX szoftvercsomagok és a ZEISS REVERSE ENGINEERING révén

Néhány példa a CT-mérések alkalmazási területeiről

Repülőgépgyártás, orvostechnika, elektronikai cikkek gyártása vagy autóipar – minden iparág saját gyártási folyamatokkal rendelkezik, amelyek során sokféle potenciális, a szabad szem elől rejtve maradó, de esetlegesen jelentős problémákat okozó hiba jelentkezhet. A röntgenezéssel és a munkadarabok CT-vel való vizsgálatával ezek a bizonytalanságok felszámolhatók, és a roncsolásmentes 2D-s és 3D-s technológiákkal a belső struktúrák is feltárhatók.
Az eltérő gyártási folyamatok és az alkatrészek rendkívüli sokfélesége miatt a CT-mérések nagyon sokféle területen használhatók ipari méréstechnológiaként. A felhasználás célja a hibaelemzéstől az összeszerelés ellenőrzéséig, és az alkatrészek és munkadarabok belső szerkezetének dimenzionális méréséig terjed. Nyerjen betekintést saját munkadarabjai belsejébe a komputertomográfia és a röntgen használatával, és találja meg a vállalkozása napi működése számára leginkább megfelelő CT-mérési szolgáltatást.

2D-s hibaelemzés

2D-s hibaelemzés (P201/P202)

3D-s hibaelemzés

3D-s hibaelemzés (P203)

Gyártásellenőrzés

Gyártásellenőrzés

Illesztésellenőrzés

Illesztésellenőrzés

Elektronikai vizsgálat

Elektronikai vizsgálat

Mikrostrukturális elemzés

Mikrostrukturális elemzés

Szálerősített kompozitanyagok elemzése

Szálerősített kompozitanyagok elemzése

Poranalízis

Poranalízis

Habstruktúra-elemzés

Habstruktúra-elemzés

Szemcseméret és -eloszlás mérése

Szemcseméret és -eloszlás mérése

Ipari komputertomográfia: azonnali segítség az alkalmazás révén

Ingyenes alkalmazásunk segítségével megismerkedhet az ipari komputertomográfia alapjaival. Egyebek mellett megtanulhatja a röntgenezés alapjait, a rekonstrukciós szkennelés folyamatát és az ezt követő kiértékelést.

Töltse le a „Computertomography” alkalmazást

A ZEISS Computertomography alkalmazás QR-kódja

Ezek a vállalkozások már most is használják a ZEISS CT-mérési szolgáltatásait

Ajtónyitás

Széles körű szolgáltatás és kéznél lévő meggyőző dormakaba

The Race Is Already Underway

Since 2012 ZEISS has been taking over the measuring tasks for the Audi motorsport team

Minőség és folyamat stabilitás a ZEISS METROTOM segítségével.

Annak biztosítása érdekében, hogy a gyártási folyamatok továbbra is versenyképesek maradjanak, a cég székhelyén, Kirc...

On track thanks to digitization

Start-up shoe commerce relies on CT services provided by the ZEISS Quality Excellence Center Cologne

Lépjen velünk kapcsolatba most!

Világszerte biztosítunk CT-mérési szolgáltatásokat. Szeretne többet megtudni az ipari komputertomográfiáról és a CT-vizsgálatokról? Töltse ki az űrlapot, és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Download more information