ZEISS eMobility megoldások

Minőségbiztosítás a lapkötegekhez

Betekintés a lapkötegekbe

A lapköteg több egyedülálló lapból áll, beleértve a tekercsrészekhez használt keresztmetszeti résgeometriát, az állandó mágnesréseket, valamint a lapköteg-összeállítás külső és belső átmérőjét. Az egyedülálló 2D lapok biztosítják a rotorok és állórészek lapkötegeinek létrehozásához szükséges alapot. Az egyedülálló lapokat elektromos acéllapokból nyomják ki vagy vágják ki lézerrel, vastagságuk pedig kevesebb mint 1 mm. A végső lapköteghez nagy mennyiségű egyedülálló lapra van szükség.

Egyedülálló lapok vizsgálata a ZEISS Multisensor CMM segítségével

Lapok vizsgálata

A 2D lap geometriája meghatározza a kész állórész és az állandó mágnesrések méreteit. Ezért annyira fontos, hogy ezeket a méreteket gyorsan és nagy pontossággal tudjuk mérni. Az ideális megoldás a ZEISS multiszenzoros technológia – például 2D-kamerák és konfokális fényérzékelők – felhasználása minden egyes lap laposságának méréséhez. A laposság és a sorjamentesség kulcsfontosságú tényezők a tökéletesen felépített és könnyen összeszerelhető lapköteg biztosításához.

Összeszerelés minősége

A lapköteg összeszerelése során az egyedülálló lapok lézerhegesztéshez való pozicionálása rendkívül fontos az állórész és a rotorrések szempontjából, amelyeket a tekercsrészekkel és a mágnesekkel illesztenek össze. A hegesztést követően fontos ellenőrizni a rések méreteit és pozícióját, valamint a lapköteg magasságát és átmérőjét. Az összeszerelés kontúrja szintén fontos a tekercsrészek és a mágnesek beillesztése szempontjából. A ZEISS multiszenzoros koordinációs mérőeszköze 2D-kamerákkal és fehér fényű konfokális érzékelőkkel is kombinálható, hogy így még alaposabb vizsgálatokat lehessen vele végezni – ezáltal pedig megbízható minőségbiztosítást nyújt.

Lapkötegek taktilis mérése a ZEISS Bridge Multisensor CMM segítségével
Kontúr mérése konfokális fehér fényű érzékelőkkel a ZEISS Bridge CMM segítségével