ZEISS eMobility megoldások

Minőségbiztosítás az állórészekhez

Betekintés az állórészekbe

Az állórész a felelős a legújabb generációs elektromos motorok teljesítményéért. Ennek a komponensnek van a legnagyobb potenciálja az elektromos motor teljesítményének, erejének és hatékonyságának növelésére. Az új alapanyagok és az innovatív gyártási technológiák miatt a minőségbiztosításra a gyártási folyamat minden lépése során szükség van, az elektromos motor biztonságosságának, megbízhatóságának és teljesítményének garantálása érdekében.

Dimenzionális méréstechnika

Az állórész összeszerelése során a szigetelőpapírt és a tekercseléseket behelyezik a lapköteg réseibe, majd összehegesztik azokat. Az áramellátás csatlakozási pontjait is összehegesztik. Az állórészben bekövetkező rövidzárlatok elkerülése érdekében számos jellemzőt meg kell vizsgálni, például a lézerhegesztett pontok elhelyezkedését is. A rendkívül rugalmas réz tekercselések elhelyezkedésének és méreteinek pontos megvizsgálásához rugalmas taktilis és optikai technológiákra van szükség – például a ZEISS többérzékelős koordináta-mérőgépére.


A kontúr és dimenzionális jellemzők együttes mérése a One ZEISS CMM segítségével
A kontúr és dimenzionális jellemzők együttes mérése a One ZEISS CMM segítségével
A hegesztési varrat hibáinak ellenőrzése a ZEISS X-Ray sorozatával
A hegesztési varrat hibáinak ellenőrzése a ZEISS X-Ray sorozatával

Hegesztési varrat ellenőrzése

A tekercselések végeit lézerrel kell összehegeszteni, hogy ezáltal az áram áthaladhasson az állórészen és létrehozhassa az elektromos mezőt. A hegesztési folyamat során a lecsupaszított tekercseléseken hátramaradó lakkanyag vagy a rossz hegesztési paraméterek porozitást eredményezhetnek a hegesztési varratokon – ez pedig az elektromos motor gyenge teljesítményéhez vagy teljes leállásához vezethet. A ZEISS komputertomográfiás (CT) technológiája képes érzékelni, lokalizálni, osztályozni és értékelni a hegesztés belső pórusait, ezáltal nem invazív minőségbiztosítási eljárást biztosít a hibás állórészek kiszűréséhez.

Összeszerelési térfogat-ellenőrzés

Az állórész külső határa döntő fontosságú az állórésznek az elektromotor házába való illesztése szempontjából. A csatlakozó karimát és a tengely helyzetét az erőátvitelhez képest ellenőrizni kell. Elengedhetetlen, hogy ezeket az adatokat gyorsan és alaposan összegyűjtsék. Ezeket a követelményeket a ZEISS lézeres vonalháromszögelési technológiájával lehet teljesíteni. Ez a kézi, rugalmas lehetőség programozási időt takarít meg, hogy a mérési eredmények gyorsan rendelkezésre álljanak - vagy nagyobb mennyiségek esetén egy automatizált ZEISS koordináta mérőgép ideális.

Az állórész lézeres szkennelése - kézzel vagy automatikusan a ZEISS CMM-en
Az állórész teljes területének digitalizálása optikai 3D-rendszerrel
Digitális geometriai iker

Teljes felületű digitalizálás

Az elektromotorok alkatrészeinek tökéletesen össze kell illeszkedniük egymáshoz, hogy megfeleljenek a biztonságra, megbízhatóságra és teljesítményre vonatkozó követelményeknek. Az optikai 3D mérési technológia segítségével a hajtűk és a sztátorok teljesen digitalizálhatók és összeszerelés előtt nagyon rövid idő alatt automatikusan ellenőrizhetők. A szoftverben egy teljes geometriai digitális ikertestvér jön létre a területeloszlású 3D koordinátákból, amely segítségével gyorsan és reprodukálhatóan észlelhetők az alkatrészgeometriák eltérései és hibái a CAD-modellhez képest.