A ZEISS technológiája támogatja a Mars Rover projektet A ZEISS mérőgép segítségével az Andrew Tool elnyeri a Mars Science Lab megbízást

Az Andrew Tool & Machining Inc.-nél a koordináta-mérőgépek (CMM, coordinate measuring machine) a gyártási folyamat fontos elemét képezik, de még sosem találkoztak olyan projekttel, mely ennyire bonyolult méréseket, szűk tűréseket, hőkezelést és rövid időkeret követelményt tartalmazott volna. Az volt a céljuk, hogy megszerezzék az MSL (Mars Science Lab) projektre szóló megbízást. A Carl Zeiss-től származó mérőgépezt lehetővé teszi.

Hogyan ér el sikereket az Andrew Tool a ZEISS megoldásaival:
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST XT gold
Elért sikerek:
  • A projekt sikeresen lezárult
  • A minőségi tanúsítvány megszerzése megtörtént"

A ZEISS technológiája támogatja a Mars Rover projektet

A helyzet

A Carl Zeiss már bemutatta képességeit a Superior Tool-nál, az Andrew Tool egy testvérvállalatánál. "A mi PRISMO CMM-ünk a Superior Tool-nál minőségbiztosítási részlegünk gerincét képezi és célom az volt, hogy ezt a funkciót az Andrew-nál megismételjük és rá építsünk," mondja az elnök, Bruce Hanson. Az Andrew Tool egy egyedülálló gépműhely több mint 30 éves tapasztalattal a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig terjedő geometriák kezelésében. Az Andrew Tool vevőinek többsége a légiközlekedési és űrhajózási, védelmi, egészségügyi és mikroelektronikai ágazatokban tevékenykedik, melyek gyakran nagyon szűk tűréseket igényelnek.

Az MSL ezen új, komplex projektje indító szerkezetek (sebességváltók) előállítását igényelte az Andrew Tool-tól, az új marsjáró, a Curiosity számára. Az új marsjáró tömege több, mint 4500 kg, mely a jelenlegi marsjárók tömegének ötszörösét jelenti és több, mint 10-szer annyi tudományos eszközt szállít a jelenlegi Spirit és Opportunity marsjárókkal összehasonlítva.

A kezelő a működtető szerkezet egyik alkatrészét méri a ZEISS ACCURA-val.
A kezelő a működtető szerkezet egyik alkatrészét méri a ZEISS ACCURA-val.
Hőmérsékletérzékelő a CALYPSO szoftver hőmérséklet-kompenzációs funkciójához használt alkatrészen. A szenzor mögött található tapintóállványoknak köszönhetően a tapintók gyorsan és egyszerűen cserélhetők.
Hőmérsékletérzékelő a CALYPSO szoftver hőmérséklet-kompenzációs funkciójához használt alkatrészen. A szenzor mögött található tapintóállványoknak köszönhetően a tapintók gyorsan és egyszerűen cserélhetők.

Új kihívások

Az Andrew Tool-nak sok paramétert kellett betartania annak érdekében, hogy a NASA új indító szerkezet konstrukciója sikert arasson. Sok alkatrész mély zsebekkel van ellátva és a kis átmérők is nehezítik a feladatot a szűk tűrések mellett, melyek közül sok különböző fogaskerékcsúcs-átmérőhöz van kötve. A nagy méretek esetében is 0,0005 milliméteres pozíció tűrés, 0,002 milliméter ellenőrzése és 0,0025 milliméteres méret mérése tovább nehezítették a kihívást. Mindezen faktorok egy szoros, 18 hónapos időtervvel és AS9100 minőségtanúsítási követelményekkel összekapcsolva döntő jelentőségűvé tették az Andrew Tool számára mérőgépprecizitás és sebesség képességeinek erősítését. Az Andrew Tool a ZEISS ACCURA beszerzése mellett döntött, VAST XT gold aktív szkennelő szenzorral felszerelve.

Hosszútávú előnyök

"A Carl Zeiss nélkül nem lehettünk volna sikeresek", mondja Felix. "A Zeiss által biztosított előnyök hatalmasak és a mérőgéphasználata során minden egyes alkalommal pozitív eredményeket kapunk." Az Andrew Tool még egy új vevőt is szerzett, miután egy másik NASA beszállító az MSL indító szerkezet több alkatrészét is látta. Az alkatrészek precizitása és komplexsége akkora hatással volt rájuk, hogy azonnal az Andrew Tool képességei mellett döntöttek. Az Andrew Tool kész volt az új kihívás elfogadására és erősödött bizalma a ZEISS CMM-jüktől származó adatokban.

Andrew Tool
Az Andrew Tool bemutatása

Az Andrew Tool & Machining egyesült államok-beli Minneapolisban, Minnesotában található székhelyén a termékfejlesztési folyamatra helyezik a hangsúlyt.