A komputertomográfia láthatóvá teszi a szilikon tulajdonságait starlim//sterner a méréstechnológia új termékek fejlesztésében jelentett értékéről

Különleges rugalmasságának köszönhetően a szilikon napi cikké vált az egészségügyben és az iparban. A szilikon alkatrészek terhelés alatti viselkedése viszont nem megjósolható. Ezért a starlim//sterner befecskendezéses öntési specialistái egy Carl Zeiss Ipari Méréstechnikától származó komputertomográfiával dolgozó mérőgépet használnak a szilikonból készített öntött műszaki alkatrészek fejlesztéséhez. A munkadarabok belsejébe való betekintés gyorsan megmutatja, hogy az egyes öntött alkatrészeket hogyan kell optimalizálni annak érdekében, hogy hosszú távon megbízhatóan működjenek.

Hogyan ér el sikereket a starlim//sterner a ZEISS megoldásaival:
ZEISS METROTOM
ZEISS CALYPSO
Elért sikerek:
  • Jelentősen lerövidült fejlesztési idő

A komputertomográfia láthatóvá teszi a szilikon tulajdonságait

A kihívás: betekintés

A komputertomográfiának köszönhetően betekintést nyerhetünk egy termék belsejébe, mely másképpen nem volna lehetséges. Ez az egyetlen mód arra, hogy valóban láthassuk az anyag valós körülmények közötti viselkedését, ami információkat biztosít számunkra az ismételt számításokhoz és az azt követő változtatásokhoz," magyarázza Johannes Pichler, a starlim//sterner kutatás-fejlesztési vezetője. A geometria és az anyagok kombinációjának termékre kifejtett hatása kívülről láthatatlan és nagyon nehezen tervezhető. A múltban a starlim//sterner ezért gondosan kidolgozott, esetenként roncsolással járó módszereket használt a minőségvizsgálathoz, mely jelentősen meghosszabbította a fejlesztési folyamatot.

A METROTOM mérési eredményeinek könnyen áttekinthető megjelenítése a CALYPSO-ban.
A METROTOM mérési eredményeinek könnyen áttekinthető megjelenítése a CALYPSO-ban.
A METROTOM-nak köszönhetően a VW Golf V többfunkciós kapcsolójának fejlesztési ideje 50%-kal csökkent.
A METROTOM-nak köszönhetően a VW Golf V többfunkciós kapcsolójának fejlesztési ideje 50%-kal csökkent.

Megoldás: komputertomográfia az érintésmentes, roncsolás nélküli mérések érdekében

A starlim//sterner két éve használja a komputertomográfiát termékfejlesztési célokra. Pichler több gépet kipróbált, hogy össze tudja hasonlítani a beszállítókat. Több oka is volt annak, hogy a Metrotom mellett döntöttek: "Mély benyomást tett ránk, hogy a rendszer általánosan következetes és megbízható. A többi pozitív tényezőhöz tartozott az ideális kialakítás és a termékmenedzsment csoport szakértelme. A világhírű Carl Zeiss név természetesen még könnyebbé tette a döntést", foglalja össze Pichler. 2010 márciusa óta áll egy METROTOM 800 a Starlim//sterner saját mérőhelyiségében.

Mit nyer a vevő: egységesen magas minőséget nagy mennyiségek esetén

"A múltban elsősorban termékfejlesztőink tapasztalataira és a józan észre hagyatkoztunk. Most minden egyes részletet abszolút biztonsággal és reprodukálhatóság mellett tudunk mérni," mondja Pichler. Véleménye szerint a valódi előny nem annyira a roncsolás nélküli mérés, hanem inkább a minőség. A starlim//sterner száz milliós gyártási mennyiségei mellett a hibáknak abszolút megsemmisítő hatása lenne. "A CT-vel végzett mérés lehetővé teszi számunkra a termékek üzemi élettartamának jelentős megnövelését. Az alkatrészek hosszútávú stabilitásával javítjuk a termék minőségét és erősítjük a márka pozitív megítélését," magyarázza a fejlesztési vezető.

starlim//sterner
A starlim//sterner bemutatása

Az osztrák, londoni és Kanada, ontario-beli székhelyekkel rendelkező starlim//sterner a befecskendezéses öntéshez használt folyékony szilikon a világ egyik vezető feldolgozója A vállalat az autógyártási, környezettudományi, egészségügyi/háztartási, valamint telekommunikációs ágazatok részére gyárt öntött alkatrészeket. A vállalat teljeskörű felelősséget vállal a fejlesztésért és a gyártási megbízásokért - a termékötlettől kezdve a termékfejlesztésig, a tényleges szerszámkészítéstől a teljesen automatizált tömeggyártásig.