Universal clamping fixtures

ZEISS OmniFix®

Függetlenül attól, hogy milyen munkadarabokkal dolgozik a ZEISS OmniFix használatával időt és pénzt takarít meg. Változatos befogóelemeket kínálunk, amelyekkel biztonságosan és intelligens módon szoríthatja be a munkadarabjait, ezzel elkerülve a költséges testreszabott megoldásokat.

Benefits for you

 • Universally application
 • Reproducible measurement processes
 • Faster clamping
 • Compatible with other ZEISS products

What must you consider when clamping a workpiece?

 • All features accessible
  First you must ensure that all elements being measured can be accessed by the styli.
 • Secure and wobble-free positioning
  It must be possible to position the workpiece firmly on the support so that it cannot be deformed or moved.
 • Neither too tight nor too loose
  Your workpiece should not be seated too tight or too loose. Your workpiece will then still be able to “function” regardless of temperature fluctuations, i.e. react without becoming overtensioned.

Easy clamping – even for the
most complex workpieces.

A munkadarabok befogásával kapcsolatos öt alapvető tudnivaló

A befogóelemek ideális megoldást jelentenek az alkatrészeket ellenőrzők számára, akiknek pozicionálniuk és stabilizálniuk kell a munkadarabokat a pontos eredmények érdekében. A gyors referencia-útmutató bemutatja az alapokat és a terminológiát; az alkalmazási területek konkrét megoldásait (pl. az érintést, az optikai és CT-mérést) későbbi cikkeinkben mutatjuk be.

1. Befogás vagy megfogás?

A mérés előtt és alatt történő pontos és stabil pozicionálás döntő jelentőségű. Még a μm-es tartományban bekövetkező változások is befolyásolhatják az eredményt. A munkadarabokat a helyzettől függően befogják vagy megfogják. Bemutatjuk a kettő közötti különbséget:

Befogás: az alkatrész ideiglenes rögzítése egy meghatározott tájolásban és pozícióban erő kifejtésével. A befogóelemeket a méréstechnikában akkor használják, amikor a tapintóerő működésbe lép, vagy ha a gép mozgása befolyásolhatja a munkadarab pozícióját (pl. aktív rezgéscsillapítás).

Megfogás: Munkadarab meghatározott pozícióba történő állítása erő kifejtése nélkül. A megfogóelemek általában az optikai méréstechnikában vagy CT-alkalmazásokban használatosak (lásd a 2860. VDI-irányelvet).

2. Szabadsági fokok

Egy rendszer vagy test hat különböző módon mozoghat: három irányban (transzláció) és három tengely mentén (rotáció). Így összesen hat szabadsági fok létezik.

3. Static determination

If all six degrees of freedom of a workpiece are fixed, this is referred to as "static determination". Always strive for static determination if you work with stable, nondeformable workpieces in measurement technology.

4. Static underdetermination

If one or more degrees of freedom of a workpiece is/are not fixed, this is referred to as "static underdetermination". This always must be avoided in measurement technology.

5. Statikus túlhatározottság

A statikus túlhatározottság akkor lép fel, ha egyetlen referenciasíkhoz egy irányban több beállítási sík van hozzárendelve. A statikus túlhatározottságot akkor használják, ha a „puha”, például fémlemezből vagy műanyagból készült munkadarabokat az összeszerelés előtt deformálják, például azért, hogy megfeleljenek a telepítési helyzetnek. A jövőben további elemekre számíthat, amelyek speciális rögzítési megoldásokat tesznek lehetővé a tapintásos, optikai és röntgenalkalmazások számára.

ZEISS OmniFix® Portfolio

Whether for tactile, optical or X-ray applications: The mounting of the component on the measuring device is crucial in order to obtain conclusive and accurate measurement results. The ZEISS OmniFix portfolio is suitable for a wide range of configurations and measuring devices. We offer a choice of well-designed kits; the components can be also purchased individually, as well as universal clamping devices such as vises and three-jaw chucks.

Demo Videos of ZEISS OmniFix Kits Applications

Download more information