A Carl Zeiss cég története

Carl Zeiss precíziós gépészeti és optikai műhelye, amelyet 1846-ban Jénában nyitott meg, már a korai években is hosszan tartó sikernek örvendett. Ernst Abbe tudományos eredményeire alapozva a cég fokozatosan nemzetközi szereplő lett az optika területén. A siker időszaka egy évszázadon keresztül folytatódott. Miután a politikai körülmények miatt Németországot a II. Világháború után erőszakosan szétszakították, a Carl Zeiss cég kettévált.

Az egykori Kelet-Németországban 1989/90-ben bekövetkező politikai átalakulással a két vetélytárs egyesült és egy céget hozott létre 1990-ben. Az újraegyesült Carl Zeiss erősebb lett, mint korábban valaha is volt eseménydús története során. Ma a cég optimizmussal, és várakozással tekint a jövőbe.

Hogyan kezdődött

Carl Zeiss műszerész harmincéves korában műhelyt és kis üzletet nyitott Jénában a Neugasse 7. szám alatt 1846. november 17-én. Mindössze pár hónappal később Zeiss, aki amellett, hogy szilárd elméleti háttérrel és gyakorlati tapasztalattal rendelkezett, jól ismerte a Jénai Egyetemen dolgozó tudósokat és matematikusokat is, már megtalálta ügyfélkörét és tudományos eszközöket és műszereket javított számukra, vagy a vásárló kérése alapján legyártotta ezeket. Ezen kívül szemüvegeket, vegyszer mérlegeket, rajzeszközöket, teleszkópokat, stb. is kínált.

 

1847-ben az üzleti siker arra ösztönözte Zeiss-t, hogy asszisztenst és tanoncot alkalmazzon, és két műhelyt béreljen a Wagnergasse 34. szám alatt. 1847 nyarán tanára, a botanikus Mattias Jacob Schleiden tanácsát követve Zeiss egy egyszerű mikroszkóp építésének szentelte figyelmét. 1847 szeptemberében elkészítette az első nagyítóüveges mikroszkópokat.

 

Az 1850-es évek elején megnövekedett az igény a Zeiss műhelyekben készült megfigyelő eszközökre, melyek aprólékos kidolgozásuknak köszönhetően addigra már jó hírnek örvendtek a mikroszkóphasználók körében. Abban az időben megnövekedett a tudósok és orvosok érdeklődése az összetett mikroszkópok iránt, mert csak ezek az eszközök tudtak akkora mértékű nagyítást biztosítani, amekkorára szükségük volt.

 

Az optikai rendszerek építéséhez szükséges időigényes, fokozatos közelítési módszer miatt Zeiss eleinte tartózkodott attól, hogy ilyen eszközöket készítsen, különösen azért, mert meg volt győződve róla, hogy kell lennie valamilyen tudományos módszernek, amivel az optikai rendszer egyes elemeit meg lehet határozni. Ennek ellenére a verseny rákényszerítette, hogy 1857-től kezdve a hagyományos módszerrel készítsen összetett mikroszkópokat.

Korai évek

A Carl Zeiss nagy tradícióval rendelkező cég, melyet 1846-ban Carl Zeiss alapított precíziós gépészeti és optikai műhelyként.

1872-től a Jénában készült mikroszkópok tudományos számítások alapján készültek, ezért érzékelhetően fejlettebb optikai tulajdonságokkal rendelkeztek. Ez a technológiai vezető szerep, ami világszintű elismerést hozott a cégnek, a fizikus és matematikus Ernst Abbe-nak
köszönhető, aki 1876-ban az optikai műhely csendestársa lett.

Abbe elmélete a mikroszkóp képalkotásáról és az ő nevéhez fűződő „szinuszfeltétel” teremtette meg az összes nagyteljesítményű optikai eszköz alapját.