Helikopterek rotorlapátjainak eredményes mérése Az AgustaWestland 50 %-al csökkenti a mérési időt

Közlekedésmegfigyelés, hegyi mentés, szállítás és katonai missziók szárazföldön és vízen: a helikopterek a levegő igáslovai. Rotorjaik teljesítménye jelenti képességeik elsődleges forrását.

Hogyan ér el sikereket az AgustaWestland a ZEISS megoldásaival:
ZEISS CALIGO
ZEISS RDS
Elért sikerek:
  • A mérési ciklus idejének 50 %-os csökkenése

Helikopterek rotorlapátjainak eredményes mérése

A helyzet

Egy helikoptermotornak több tonnányi súlyt kell a levegőben tartania. Az elasztikus kompozitok és a rotorok aerodinamikus alakja ebben fontos szerepet játszik. A modern rotorok ugyanakkor a zajt is csökkentik és elősegítik az üzemanyag-fogyasztás csökkentését. Profiljaik és felületük tökéletes példái a görbe és a szabad formájú felületek mérésének. A geometriai tűrések teljesítése biztosítja, hogy a rotorok mindig és minden sebességnél optimális felhajtóerőt generáljanak.

A kihívás

Az AgustaWestland Anagni-ban, Olaszországban található gyártóüzeme több, mint 20 éve egy ZEISS-től származó SMM-MT horizontális karú mérőgép használatával méri a helikopter-rotorokat. 2008-ban az AgustaWestland egy PRO T horizontális karú, VAST XXT TL2 szkennelő mérőfejjel felszerelt mérőgépet rendelt a Carl Zeiss-től, mely RDS fokozatos forgócsuklós mérőfejtartót tartalmazott CAA (Computer Aided Accuracy) -val és a Curve opcióval kiegészített CAD-alapú CALYPSO mérőszoftverrel. Ez a teljeskörű megoldás helyettesíti az SMM-MT-t.

Forradalom

Az új mérőgép telepítése forradalmi újítást jelentett a vállalat számára. A múltban a rotorlapátot az elülső élére helyezték. Az új PRO-val végzett mérési folyamat lehetővé teszi a méréstechnikusok számára, hogy azt az alsó oldalára helyezzék. Noha ez egy 20 éves mérési módszer felhagyását jelentette, az átmenet mégis sok előnyt hozott magával. Egy különleges befogó rendszer segítségével két rotorlapátot lehet egymás felett elhelyezni és egy folyamatban mérni. Az új elhelyezés elősegíti a teljes aerodinamikus profil mérését a rotorlapát alsó oldalán, elülső élén és tetején. Ezen kívül a vállalat átállt a VAST XXT szkennelő mérőfejre az RDS-en.

AugustaWestland
Az AgustaWestland bemutatása

Az AgustaWestland, az olasz Finmeccanica tulajdonában levő angol-olasz helikopter cég a képességek teljes körét kínálja a vertikális emelési piacon. A vállalat forgószárnyas rendszertervezési, fejlesztési, gyártási és integrációs lehetőségeinek, kiképzési tapasztalatainak és vevőközpontú integrált üzemi támogatási megoldásainak segítségével legyőzhetetlen missziós kapacitást kínál katonai és kereskedelmi célú felhasználók számára világszerte. Ez a szakértelem lehetővé teszi a vállalat számára, hogy katonai és civil felhasználók számára világszerte elsőosztályú segítséget nyújtson misszióik teljesítése során.