Mit tegyen, ha látási gondjai vannak?

Önnek 100%-os a látása, vagy rövidlátó, esetleg távollátó? Öregkori látásromlással küszködik? A látásvizsgálat megadja a választ mindezekre.

Az emberi szem több ezer színt képes megkülönböztetni, felbecsüli a repülő teniszlabda sebességét, valamint betűket és képeket képes felismerni a másodperc törtrésze alatt. Viszont mindezen funkciók csak akkor működnek tökéletesen, ha a szeme teljesen egészséges. Több millió ember szenved látásromlástól. Ők azok, akiknek szemüveget kell viselniük. Az optometristája vagy szemorvosa által elvégzett látásvizsgálat tájékoztatni fogja Önt arról, hogy Ön rövidlátó vagy távollátó, vagy szenved-e bármilyen öregkori látásromlástól.

Mit tegyen, ha látási gondjai vannak?

Önnek 100%-os a látása, vagy rövidlátó, esetleg távollátó? Öregkori látásromlással küszködik? A látásvizsgálat megadja a választ mindezekre.

Rövidlátás (miópia), távollátás (hipermetropia) vagy öregkori látásromlás (presbiópia) – a szem szakértői rengeteg latin szót használnak, hogy leírják a látási gondokat. Betegként ne hagyja, hogy ez a nyelv megzavarja Önt, mivel mindezek az orvosi kifejezések egyszerűen a látáshibák széles körére utalnak.

 

Egyszerű nyelven a miópiát rövidlátásnak nevezzük, a hiperópiát távollátásnak, és a presbiópia az öregkori „korfüggő” látásromlásra utal. A magyar lakosság több mint fele küzd a látásélesség egyik, vagy másik hiányosságával. Egy látásvizsgálat azonnal meghatározza a tényleges állapotot. Ennek eredményeként megfelelő szemüveget lehet felírni és a tökéletes látás helyreáll.

A leggyakoribb látási problémák rövid magyarázata

Rövidlátás (miópia)

A távolból a szembe jutó fénysugarakat a retina előtt egyesülnek képpé és a retinán homályos kép keletkezik. A rövidlátó szem, vagyis a miópiás, túlságosan hosszú, vagy a szemlencsék fénytörés túl nagy. Mindezek eredményeként a távolban lévő tárgyakat nem ismeri fel tisztán.

Azt javasoljuk, hogy évente keresse fel az optometristáját vagy a szemorvosát egy gyors látásvizsgálatra. Ha Ön azon emberek csoportjába tartozik, akik hosszú éveken át szemüveg nélkül éltek, és hirtelen azt veszi észre, hogy autóvezetés közben már nem látja a kresztáblákat, feltétlenül kérjen időpontot szemvizsgálatra.

Hogyan alakul ki a rövidlátás?
Legtöbb esetben a rövidlátásért a túlságosan hosszú szemgolyó a felelős. Akár egy 1 milliméteres aprócska eltérés is rövidlátást eredményezhet, amelynek a mértéke körülbelül -3 dioptria.

Rövidlátó szem

Csupán néhány egyszerű lépésben a szemvizsgáló ki tud próbálni egy sor lencsét, amelyeket a beteg szeme elé helyez. A beteg könnyen meg tudja állapítani, hogy ezen lencsék közül melyik javítja a látását és melyik nem. Manapság számítógéppel támogatott vizsgálati folyamatok is rendelkezésre állnak.

Hogyan javítják a szemüveglencsék a rövidlátást?
A rövidlátó betegek tökéletes távolra látásának a helyreállításához a fénytörés túlzott mértéket szóró lencsékkel (mínuszos lencsékkel) kell korrigálni olyan módon, hogy a fénysugarak a retinán találkozzanak, és lehetővé tegyék, hogy a szem éles képet alkosson a látóhártyán.

Távollátás (hipermetropia)

Az olyan szemek esetében, amelyeket ez az állapot érint, a bejövő fénysugarak a retina mögött találkoznak, és torz képet hoznak létre. A távollátó szem, vagyis a hipermetropiás szem túl rövid és a szemlencsék fénytörése nem elegendő. Ez az állapot az alábbi problémákat okozhatja:

  • A látás nagyon megerőltető lehet, és fejfájást okoz; 
  • A szemnek jó időbe telik, amíg átáll a távolra nézésről a közelre nézésre és fordítva.

 

Kérjen az optometristájától vagy a szemorvosától időpontot szemvizsgálatra, ha olvasás vagy közeli munka végzésekor, például számítógépes munka után gyakran fáj a feje. A fiatalabb szemek valójában kompenzálni tudják a távollátást a szemlencse alkalmazkodó képességének a segítségével. Sok fiatalabb ember, akiket ez a hibás működés érint, nem is veszik ezt észre, ameddig idősebbek nem lesznek. Ugyanakkor, ha ilyen tüneteket észlel, vegye ezeket komolyan és vizsgáltassa meg szemeit.

Hogyan alakul ki a távollátás?
A távollátástól szenvedő betegek szemgolyója túlságosan rövid, vagy a szemlencsék fénytörési mértéke nem megfelelő. Ennek eredményeként a fénysugarak csak a retina mögött találkoznak. A normális látással rendelkező ember szemei teljesen ernyedtek maradnak, miközben közeli tárgyakra fókuszál.

Távollátó szem

A lencsék fénytörési mértékét meg kell növelni a távollátó szemek esetében azért, hogy élesen lásson közelre. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha a sugárizom megfeszül és a lencsék jobban meggörbülnek. Ez a további izomfeszülés okozhatja a fent leírt problémákat. Sok ember még akkor sem panaszkodik, ha ez a túlzott megerőltetés migrént okoz, ezért sokan még akkor is szenvednek, amikor a távollátásukat már diagnosztizálták.

Hogyan korrigálják a szemüveglencsék a távollátást
Az optometrista vagy a szemorvos által elvégzett látásvizsgálat után (a részleteket lásd fent) domború lencséjű szemüveget írnak fel annak biztosítására, hogy a távoli tárgyakról érkező fénysugarak a retinán találkozzanak anélkül, hogy a szemnek a saját alkalmazkodó képességét erőltetnie kellene a látási hiba kompenzálására.

Korfüggő látáshibák (presbiópia)

Mivel a szemlencsék a korral változnak, végül korfüggő látáshibával szembesülhetünk. Körülbelül 45 éves korban a szemlencse elkezdi elveszíteni azt a képességét, hogy alkalmazkodjon a közeli látási feladatokhoz, amelyeket meg kell oldania. Ez az alábbi tünetekben jelenik meg:

  • Az olvasás egyre nehezebbnek tűnik és a betegnek a könyvet vagy az újságot egyre távolabbra kell tartania, hogy ki tudja betűzni a szöveget.
  • A hosszabb, olvasással töltött idő nagyon gyorsan kifárasztja a szemet, és fejfájást okozhat.
  • A betegnek gondjai vannak a közeli látással, amikor a fényviszonyok nem ideálisak. 
  • A tárgyakra való fókuszálás közelről távolra és fordítva egyre nehezebbé válik.

Látogassa meg az optometristáját vagy a szemorvosát, amint észreveszi az első látásproblémáit, például akkor, amikor hirtelen fárasztónak találja az olvasást.

Az optometristája, vagy a szemorvosa által elvégzett látásvizsgálat tájékoztatni fogja Önt arról, hogy Ön rövidlátó vagy távollátó, vagy szenved-e öregkori látásromlástól.

Az optometristája, vagy a szemorvosa által elvégzett látásvizsgálat tájékoztatni fogja Önt arról, hogy Ön rövidlátó vagy távollátó, vagy szenved-e öregkori látásromlástól.

Hogyan alakul ki az öregkori látásromlás (presbiópia)?
Ennek a látáshibának az alapvető okait már meghatározták: amint korosodunk, a szemlencsék víztartalma csökken, miközben az oldhatatlan proteintartalom megnő. Ennek eredményeként a lencsék merevebbé válnak és elveszítik a rugalmasságukat. Következésképpen már nem tud annyira meggörbülni, amennyire az emberi szemlencsének meg kellene görbülnie ahhoz, hogy lássa a közeli tárgyakat is.


Az öregkori látásromlás körülbelül 45 éves korban kezd kialakulni. A korai szakaszaiban csak egy minimális, +0,75 dioptriás korrekció szükséges. Ahogy telnek az évek, az alkalmazkodóképesség tovább romlik. A folyamat rendszerint 60 éves kor után befejeződik, és a látáshiba azonos szinten marad.

 

Hogyan korrigálják a szemüveglencsék az öregkori látásromlást?
Amikor a beteg látásélességét meghatározzák, ezt a látáshibát sokféle lencsével lehet kompenzálni. Azon betegeknek, akik korábban normális látással rendelkeztek, olvasó szemüvegre lesz szükségük domború lencsével. A közeli erősségtől függően, ezeket a szemüvegeket le kell venni bizonyos közeli munkák során, például akkor, amikor számítógépen dolgozunk.
Azon emberek helyzete, akik korábban rövidlátók, vagy távollátók voltak, egy kicsit bonyolultabb. A rövidlátó betegeknek olvasószemüvegre van szükségük gyengébb homorú (mínuszos) lencsékkel. A távollátó betegeknek erősebb domború lencséket írnak fel, valamint olvasószemüveget. Mivel a legtöbb szemüveges ember nem szereti állandóan cserélgetni a szemüvegeit, a legtöbb távollátó ember multifokális szemüveglencsét fog választani.

 

Azon túl, hogy a multifokális szemüveglencsék korrigálják mind a távoli- mind a közeli látási panaszokat, egy olyan korrekciós zónával is rendelkeznek, amely lehetővé teszi a szemüveghasználó számára, hogy kényelmesen lásson közepesen távolra is. A multifokális lencsék lencsék zavartalan átmenetet biztosítanak közelről távolra. Valójában a természetes látást utánozzák. A modern szemüvegekhez annyira könnyű hozzászokni, hogy a megszokási időszak meglepően rövid.

Látás 40 fölött

A szaruhártya szabálytalan görbülete (asztigmatizmus)

Ezt a látászavart a szaruhártya egyenetlen görbülete és ritka esetekben a szemlencsék szabálytalansága okozza. Azok, akiket ez az állapot érint, torz és homályos képeket látnak. Szinte minden embert érint az asztigmatizmus nagyon enyhe formája, mivel a természetben semmi sem pontosan szabályos.

A szakértők úgy gondolják, hogy ezt az állapotot a túlzott szemhéjfeszülés okozza, és emiatt a szem felszíne egy enyhén elliptikus formát vesz fel. Ennek eredményeként a bejövő fény fénytörése nagyobb lesz. A tárgyakat homályos és torz mintaként látják és a pontalakú fényforrás vonalnak tűnik.

Legtöbb esetben az asztigmatizmus rövidlátással vagy távollátással együtt jelenik meg. A szakértők kétfajta asztigmatizmust különböztetnek meg: a szabályos asztigmatizmussal rendelkező betegek, akiknek csak két különböző fénytörési síkjuk van. A szabálytalan asztigmatizmustól szenvedő betegek olyan szabálytalan alakú szaruhártyával rendelkeznek, hogy a bejövő fény nem egy, hanem több pontban találkozik.

Hogyan korrigálják a szemüveglencsék ezeket az állapotokat?
A szabályos asztigmatizmussal rendelkező betegeknek cilinderes lencséket írnak fel. Ezek a fényt különböző irányokban törik meg. A megfelelő receptek nem csak a rövidlátás, vagy a távollátás részleteit írják le, hanem a cilinderes lencsék erősségét és tengelyállását is.

Fontos információ: Azoknak a gyerekeknek, akik ilyen látáshibákkal rendelkeznek, a lehető leghamarabb el kell kezdeniük a számukra készített, speciális szemüveg viselését. Máskülönben a páciensnél felnőttként jelentkezhetnek olyan tünetek, mint fejfájás, kettős vagy torz látás, mert az agyuk megtanulta „helyesen” értelmezni a retinájukon helytelenül megjelenő tárgyakat. Ezért ezt meg kell előzni.

A szabálytalan asztigmatizmus egyetlen korrigálási módja egy speciális kontaktlencse formájában érhető el. Ez lehetővé teszi, hogy a szaruhártya és a kontaktlencsék közötti könnyréteg kiegyenlítse a szabálytalanságokat.

Asztigmiás szem

Jelen honlapunkon cookie-kat használunk. A cookiek kisméretű szöveges fájlok, melyeket a weboldalak helyeznek el a számítógépén. A cookie-kat széles körben használják, mivel azok segítséget nyújtanak a weboldalak megjelenésének tökéletesítésében és optimalizálásában. Weboldalaink használatával Ön kijelenti, hogy hozzájárul a cookiek használatához. bővebben