Sebességváltás a jövőbe ZEISS szoftver segíti elő a fogaskerék fogazószerszám fejlesztést a Sandviknél

2010-ben a Sandvik Coromant szerszámkészítő vállalat a ZEISS-et bízta meg azzal, hogy mérési programot készítsen fogaskerék fogazószerszámai számára. Az eredmény: A ZEISS-től származó GEAR PRO fogazószerszám szoftver felhasználásával a vállalat akár 80 százalékkal csökkentheti a mérési időket. Az automatikusan előállított mérési jegyzőkönyvek minden fogaskerék fogazószerszám pontosságát megerősítik.

Hogyan ér el sikereket a Sandvik Coromant a ZEISS megoldásaival:
ZEISS CenterMax
ZEISS GEAR PRO
ZEISS VAST gold
Elért sikerek:
  • A mérési idő 80 %-kal csökkent
  • Mérési jegyzőkönyv dokumentálja a fogaskerék fogazószerszám precizitását

Sebességváltás a jövőbe

Kihívás: a precizitás megerősítése - elfogadható költség mellett

„Amennyiben egy daruhoz gyártott fogaskerék profilja nincs precízen előállítva, a gyártó lehet, akár 40 000 eurót is veszíthet.” Pontosan ez volt az oka annak, hogy miért is volt a méréstechnika témája annyira fontos a Sandvik számára, mikor a vállalat úgy döntött: belép a fogaskerék fogazószerszám piacra.

A Sandvik már korábban is ZEISS koordináta-mérőgépeket használt. Mindemellett, ami hiányzott, az egy specializált, három kritériumot teljesítő mérési program volt: először is, a mérés folyamán mind a 17 DIN 3968-as, a fogazószerszámok egy bizonyos minőségi osztályára vonatkozó előírását kellett lefednie. Másodszor, a mérési eredményeket automatikusan mérési jegyzőkönyvekbe kellett rögzíteni. Végül pedig, a szoftvernek lehetővé kellett tennie a gyors mérést. A Sandvik nem talált olyan szoftvert a piacon, amely kielégítette volna igényeiket. A ZEISS-hez megküldött érdeklődésük fejlesztési együttműködéshez vezetett.

A fogazószerszámnak a furatátmérőktől a vágóélek geometriájáig meg kell felelnie a 17 DIN 3968-as szabványelőírás követelményeinek.
A fogazószerszámnak a furatátmérőktől a vágóélek geometriájáig meg kell felelnie a 17 DIN 3968-as szabványelőírás követelményeinek.
A fogazószerszámok minőségellenőrzésében a mérőprogram minősége ugyanolyan fontos, mint a megfelelő mérőgép használata.
A fogazószerszámok minőségellenőrzésében a mérőprogram minősége ugyanolyan fontos, mint a megfelelő mérőgép használata.

Megoldás: ZEISS GEAR PRO fogazószerszám mérő szoftver

2010-ben a Sandviknél Schmalkaldenben a ZEISS bevezette a fogazószerszám mérésre tervezett szoftver első fejlesztési szintjét. Egyidejűleg tovább folytatódott a fejlesztés: A Sandvik fogazószerszámának első modelljein dolgozott és az ehhez szükséges mérésekre használta a szoftvert. Az ezen mérésekből származó adatokat a Carl Zeiss a szoftver folyamatos fejlesztésébe foglalta. Az áttörést 2011. hozta meg: A Sandvik bevezette első fogazószerszámát, a CoroMill 176-ot. A ZEISS úgyszintén befejezte fogazószerszám szoftvere első verziójának programozását.

Előny: a mérési idő 80 %-kal csökkent

Jelenleg a ZEISS-től származó GEAR PRO fogazat mérő szoftver a Sandvik által meghatározott valamennyi igénynek maradéktalanul eleget tesz: a mérőgép egy gombnyomásra leméri a DIN 3968 által előírt összes távolságot és dimenziót. A szoftver az eredmények felhasználásával mérési jegyzőkönyvet állít elő. Ez dokumentálja mindegyik fogaskerék fogazószerszám pontossági osztályát a Sandvik vevői számára. „És nagyon jó visszajelzéseket kapunk,” jelenti ki az elégedett Küpper. A mérési idő tekintetében pedig több mint elégedett: egy 70 fogas 4-es modul fogazó mérése és az eredmények jegyzőkönyvbe való felvétele mintegy 25 percünkbe telik. Ez a folyamat a múltban 2,5 órát vett igénybe: mintegy 80 százalékos a csökkenés.

A Sandvik Coromant bemutatása

A Sandvik Coromant világelső a fémfeldolgozó iparban a szerszámok és szerszámrendszerek szállítása, valamint a szaktudás biztosítása terén. A kutatásba és fejlesztésbe allokált jelentős beruházások révén a svéd vállalat egyedi innovációkat hoz létre, és az autógyártásban, a repülőgépgyártásban és az energetikai iparban dolgozó ügyfeleivel együttműködve új termelési szabványokat állít fel. A Sandvik Coromantnak világszerte 8 000 alkalmazottja van, és 130 országban van jelen. A Sandvik megmunkálási megoldásaival foglalkozó részlegének tagjaként a Sandvik Coromant a Sandvik Csoporthoz tartozik. A vállalat a türingiai Schmalkaldenben lévő telephelye egy régi kelet-németországi szerszámgyár helyén működik, és jelenleg 250 alkalmazottat foglalkoztat.